Τα σχέδια του Μαξίμου για τις εκλογές – Όλα όσα συζητούν
Ενώ παραμένει ενεργό το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να αναζητούν την κατάλληλη ημερομηνία για προσφυγή στις κάλπες, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Και παρότι ο Αλ. Τσίπρας και κορυφαίοι υπουργοί κάνουν λόγο για εξάντληση της τετραετίας, το σενάριο που τις τελευταίες μέρες έχει αυξημένες πιθανότητες είναι αυτό για προκήρυξη εκλογών τον Μάιο. Ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τον α΄ γύρο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το σκεπτικό που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να αποδώσουν τα φιλολαϊκά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αλλά και για να ανακοινωθούν κι άλλα τους επόμενους μήνες. Ενώ υπάρχει και η πιθανότητα προς το τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου να επιχειρήσει η κυβέρνηση να βγει στις αγορές. Από την άλλη, εκτιμούν ότι με τριπλές – τετραπλές εκλογές η δυσφορία που υπάρχει σε μερίδα πολιτών για την κυβέρνηση θα καταμεριστεί σε πολλές κάλπες και δεν θα περιορισθεί σε αυτή των εθνικών εκλογών.
Προϊόντος του χρόνου, στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης –αν και δεν το ομολογούν– έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Και κάνουν τους ανάλογους σχεδιασμούς. Βασικός στόχος, να διατηρήσουν όσο γίνεται τις δυνάμεις τους, με επιδιωκόμενο ποσοστό από 25% και πάνω, καθώς θεωρούν ότι με την κοινοβουλευτική δύναμη που θα έχουν θα μπορούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Ο άλλος στόχος τους είναι κατά πρώτον να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία ή, ακόμη καλύτερα, να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Παράλληλα, θέλουν στην επόμενη Βουλή να μην υπάρχει διαμορφωμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν και εφόσον ευοδωθούν αυτοί τους οι στόχοι, στις αρχές του 2020 η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτήν τη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο εκλογικός χάρτης θα αλλάξει άρδην, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις θα αποτελέσουν παρελθόν και θα απαιτείται η σύμπραξη δύο ή και περισσότερων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις σε περίπτωση που η χώρα μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική βρεθεί στον… αέρα και χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Στην ακραία αυτή περίπτωση είναι απίθανο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί να τεθεί επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης ο Κυρ. Μητσοτάκης.