Πετάει ο Τσίπρας λευκή πετσέτα

Πετάει ο Τσίπρας λευκή πετσέτα

Υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Κλήρου με συνταγματική διάταξη στην αναθεώρηση

-Τελεσίγραφο του Οικουμενικού Πατριάρχη: Μην τολμήσετε να αλλάξετε το άρθρο 3 του Συντάγματος
-Διαλύουν την οικογένεια με την αλλαγή του άρθρου 21

Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την Εκκλησία, υπό το βάρος των οξύτατων αντιδράσεων αλλά και της κατακραυγής του κόσμου, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα προβλέπει ρητά και καθαρά ότι η μισθοδοσία είναι αποκλειστική υποχρέωση της Πολιτείας.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε το… προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου στις αρχές Νοεμβρίου. Εκλογές έρχονται.
Προς το παρόν πάντως η κατάσταση στους κόλπους της Ιεραρχίας παραμένει τεταμένη, οι Μητροπολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαφωνούν με τους χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου και προϊόντος του χρόνου καθίσταται πιο συμπαγές το μέτωπο που έχουν συγκροτήσει. Στάση αναμονής τηρούν και οι κληρικοί, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δίκαιά τους, ενώ ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) έχει ζητήσει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ΟΧΙ από Βαρθολομαίο
Εκτός από την Ιεραρχία και τους κληρικούς η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την κάθετη διαφωνία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ενδεχόμενο τροποποίησης του άρθρου 3 του Συντάγματος. Σε επιστολή που είχε στείλει παλαιότερα προς τον πρωθυπουργό ο κ. Βαρθολομαίος του είχε επισημάνει να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή, γιατί κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τη θέση και τον ρόλο του Πατριαρχείου. Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα αντιδράσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Αποδομείται ο θεσμός της οικογένειας
Αντιδράσεις εκδηλώνονται από πολλές πλευρές για την πρόθεση της κυβέρνησης να τροποποιήσει το άρθρο 21 του Συντάγματος. Οι αντιδρώντες υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές που προωθούνται θα οδηγήσουν σταδιακά σε αποδυνάμωση του θεσμού του γάμου και διάλυση της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν στη συγκρότηση Μεικτής Επιτροπής Κυβέρνησης – Εκκλησίας, η οποία θα μελετήσει διεξοδικά όλες τις πτυχές των επίμαχων ζητημάτων και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να επιλέξει τους μητροπολίτες που θα μετάσχουν στις εργασίες της επιτροπής. Από πολλές πλευρές, ακόμη και από την κυβέρνηση, εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές επαρκεί προκειμένου να γίνει ένας ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος, να καταλήξουν σε κοινές θέσεις και προτάσεις και να γίνουν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Ιδίως δε αν οι εκλογές διεξαχθούν νωρίτερα από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

«Μα εκείνος μίλησε πρώτος…»
Απορίες και ποικίλα σχόλια έχει στο μεταξύ προκαλέσει η δήλωση του Αρχιεπισκόπου: «Θα μιλήσω τελευταίος και θα δείτε ότι όλος αυτός ο θόρυβος είναι μια φούσκα».

Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι για ποιον λόγο ο κ. Ιερώνυμος… καθυστερεί να μιλήσει και επιτρέπει να συνεχίζεται η αναταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας και της κοινωνίας.

Και τι είναι το τόσο σημαντικό που θα πει, ούτως ώστε να αλλάξει άρδην το κλίμα και τις ε­ντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους Μητροπολίτες σχολίασαν με δηκτικό τρόπο τα λεγόμενα του κ. Ιερώνυμου λέγοντας «μα εκείνος μίλησε πρώτος», αναφερόμενοι στην ομιλία του στην πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας αλλά και σε όσα είπε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στις αρχές Νοεμβρίου. Ορισμένοι εξέλαβαν τη δήλωσή του αυτή και ως «απειλή» προς την πλευρά κυρίως των Ιεραρχών, υπό την έννοια ότι με αυτά που θα πει θα εκτεθούν δημόσια για τη στάση που τηρούν το τελευταίο διάστημα.

Νέα παρέμβαση για το Εκκλησιαστικό έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ένας νηφάλιος και υπεύθυνος διάλογος για την υπέρβαση της κρίσης που δημιουργήθηκε με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

«Αρκετά με τους αριστερούς και τους δεξιούς ψάλτες που διχάζουν και εμπλέκουν την εκκλησία στα μικροκομματικά τους παιχνίδια», σημείωσε και ζήτησε τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής, που θα αναλάβει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. «Οπωσδήποτε με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των απλών ιερέων», κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ