Ιεράρχη με όραμα, που θα ενώσει τους Έλληνες, χρειάζεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Ιεράρχη με όραμα, που θα ενώσει τους Έλληνες, χρειάζεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Η κρίση των σχέσεων της Πολιτείας με την Εκκλησία αλλά και η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν επιτρέπει τη συζήτηση του μείζονος ζητήματος της διαδοχής στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Η Αρχιεπισκοπή υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που μαζί με την Αθήνα αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του. Προφανώς πρέπει να έχουν λόγο και οι ομογενείς για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, αλλά άποψη και λόγο πρέπει να έχει και η Ελλάδα, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής απευθύνεται κυρίως στη διασπορά και αποτελεί τον βασικό μοχλό για τη διατήρηση και της ελληνικής γλώσσας και της εθνικής κληρονομιάς και ταυτότητας στην τρίτη και τέταρτη πια γενιά των ομογενών.

Τα συμφέροντα, προσωπικά και οικονομικά, είναι πολύ μεγάλα, ενώ σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με την κακοδιαχείριση που υπήρχε, αφήνοντας καταχρεωμένη την Αρχιεπισκοπή μετά το σκάνδαλο του Ναού του Αγίου Νικολάου στους Δίδυμους Πύργους, ένα έργο που έμεινε στη μέση, μιας και τα λεφτά που συγκεντρώθηκαν, μερικά εκατομμύρια δολάρια, φαγώθηκαν.

Για τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής πρέπει να επιλεγεί ένας νέος, δυναμικός και με όραμα ιεράρχης, ικανός να διαχειρισθεί τις ιδιαιτερότητες της Εκκλησίας εκεί, να ενώσει και πάλι τον Ελληνισμό, να τον συσπειρώσει μέσω των κοινοτήτων γύρω από την ελληνική γλώσσα και τις ελληνικές παραδόσεις και κυρίως να επανακτήσει το κύρος και τη βαρύτητα που είχε κάποτε η Αρχιεπισκοπή και στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ.

Ρουσφέτια για το βόλεμα ημετέρων Ιεραρχών, που απλώς θα συνεχίσουν να «αρμέγουν» τους πλούσιους Ελληνοαμερικανούς, θα έχουν καταστροφική συνέπεια για τον Ελληνισμό και την ίδια την Αρχιεπισκοπή.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ