Η σύμπραξη Εκκλησίας και Πολιτείας έχει συνεισφέρει πολλά στον λαό και στο έθνος
Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
-Ο ρόλος της Εκκλησίας υπήρξε κορυφαίος σε αυτήν την κρίση
-Ήταν καθοριστικός στην έκρηξη και στη διάρκεια της εθνεγερσίας
Βαρυσήμαντη παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο για τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην επικαιρότητα, τον ρόλο της Εκκλησίας στην πορεία του έθνους και τη συμβολή της στους αγώνες του ελληνικού λαού.
Δίνοντας σαφείς απαντήσεις, έστω και με έμμεσο τρόπο σε ό,τι αφορά τις θέσεις και τις απόψεις για την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας και τις αλλαγές που προωθούνται μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. «Η αγαστή συμπόρευση Εκκλησίας – Πολιτείας έχει συνεισφέρει πολλά στον λαό και το έθνος μας και πρέπει να συνεχιστεί», υπογράμμισε κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος ανήμερα της εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα.
«Αυτή η συμπόρευση και αυτή η κοινή δημιουργία σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως σε χαλεπούς καιρούς αποτυπώνεται από τότε που υπήρξαν τα πρώτα ελληνικά Συντάγματα -μέσα από τα Συντάγματά μας- έως σήμερα και αποτυπώνεται όχι ως κανόνας δικαίου, όχι ως δέον γενέσθαι με την έννοια της κανονιστικής ρύθμισης, αλλά αποτυπώνεται ως ιστορική αλήθεια», σημείωσε. Πρόσθεσε δε ότι η αναγνώριση του ρόλου της Εκκλησίας στην πορεία του λαού και του έθνους δεν αφορά μόνο εκείνους που πιστεύουν, αλλά επειδή συνιστά ιστορική αλήθεια αφορά τους πάντες, ανεξάρτητα από το αν πιστεύουν ή όχι.
Σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τον ενεργό και καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας πριν και κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας του 1821, αλλά και στη συνέχεια κατά τη δημιουργία και την πορεία του νεότερου ελληνικού έθνους. «Η Εκκλησία υπήρξε πάντοτε παρούσα σε όλους τους μεγάλους εθνικούς αγώνες», είπε χαρακτηριστικά. Έκανε ακόμη εκτενείς αναφορές στον κοινωνικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία ιδίως τα τελευταία αυτά χρόνια της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.
«Μέσα σε αυτήν την κρίση», τόνισε, «ο ρόλος της Εκκλησίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και την απόδοση της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπήρξε κορυφαίος. Όλοι γνωρίζουμε ποιος υπήρξε ο ρόλος αυτός, ποια υπήρξε η συμπαράσταση της Εκκλησίας στον χειμαζόμενο λαό, ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους.
Ήταν τόσο δε περισσότερο ουσιαστικός ο ρόλος αυτός, καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, λόγω ακριβώς των δεδομένων της οικονομικής κρίσης, το κράτος δεν θα μπορούσε από μόνο του να στηρίξει το κοινωνικό κράτος, το οποίο κατέρρεε».
Συνεχίζοντας στον ίδιο πάντα τόνο ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Εκκλησία συνέβαλε ουσιωδώς στο να μπορούμε σήμερα να βλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον του τόπου μας και του λαού μας.
«Η Εκκλησία έμεινε πιστή στο ‘‘αγαπάτε αλλήλους’’, στην ύψιστη αρχή της αλληλεγγύης και όχι μόνον αυτό, αλλά μέσα από την υπέρβαση είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξει να φτάσει οριστικά στην εμπέδωση της δεύτερης μεγάλης αλήθειας του ‘‘Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν’’, που είναι η υπέρτατη αρχή της οικειώσεως».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, χαρακτηρίζοντάς την ως τον τρίτο βασικό πυλώνα του πολιτισμού πάνω στους οποίους στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Με πρώτο πυλώνα την αρχαία Ελλάδα του Πνεύματος και δεύτερο την αρχαία Ρώμη των Θεσμών.