Ευάγγελος Βενιζέλος: Το Σύνταγμα του 1864 προέβλεπε την ποινική ευθύνη των υπουργών!

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το Σύνταγμα του 1864 προέβλεπε την ποινική ευθύνη των υπουργών!

Τίποτα δεν είχαν αφήσει στην τύχη, τελικά, οι Έλληνες. Όλα τα είχαν προβλέψει, μέχρι και την ποινική ευθύνη των υπουργών. Και το επισημαίνει ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» την περασμένη Τρίτη.

Γράφει συγκεκριμένα:
«Επειδή γύρω από το άρθρο 86 και την ποινική ευθύνη των υπουργών έχει συγκροτηθεί και αναπαράγεται ένα από τα μεγαλύτερα fake news των τελευταίων ετών, οφείλω να επαναλάβω ορισμένες στοιχειώδεις νομικές πληροφορίες.

Η ειδική διάταξη για την ποινική ευθύνη των υπουργών εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη με το Σύνταγμα του 1864 και εξειδικεύθηκε με τον πρώτο σχετικό εκτελεστικό νόμο του 1877.

Έκτοτε (δηλαδή εδώ και 154 χρόνια), η ρύθμιση αυτή είναι σε γενικές γραμμές σταθερή. Το 2001 η σχετική ρύθμιση κατέστη αυστηρότερη από πολλές απόψεις σε σχέση με την ισχύουσα ως τότε συνταγματική και κοινή νομοθεσία. Μετά από εκτενή συζήτηση και αφού έγιναν αποδεκτές όλες σχεδόν οι προτάσεις τής τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναθεωρημένη διατύπωση του άρθρου 86 ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 268 βουλευτών.

Ο δε σχετικός εκτε­λεστικός νόμος (3126/2003) ψηφίστηκε ομόφωνα, δηλαδή και από το ΚΚΕ και τον τότε Συνασπισμό. Η πρακτική των τελευταίων ετών στη χώρα μας απέδειξε άλλωστε ότι το άρθρο 86 δεν παρεμποδίζει την ποινική δίωξη, ενώπιον των κοινών ποινικών δικαστηρίων, πολιτικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις χρηματισμού και όχι πο­λιτικές συκοφαντίες ή ωμές σκευωρίες».


Σχολιάστε εδώ