Τα πολλαπλά σύνορα ενός μεταβαλλόμενου κόσμου

Τα πολλαπλά σύνορα ενός μεταβαλλόμενου κόσμου

Θεωρητικές προσεγγίσεις και εθνογραφικές δοκιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Συλλογικό έργο

Συγγραφείς
Chris Hann
Banu Acikdeniz
Nebi Bardhoshi
Kathryn Louise Cassidy
Thomas Hylland Eriksen
Margaret Felis
Flora Giovannetti
Maurice Godelier
Pinar Gümüs
Keith Hart
Olsi Lelaj
Rajko Muršič
Eckehard Pistrick
Antonio M. Pusceddu
James Verinis
Αλίκη Αγγελίδου
Γιώργος Αγγελόπουλος
Αριάδνη Αντωνιάδου
Φερενίκη Βαταβάλη
Χρύσα Γιαννοπούλου
Βασίλης Δαλκαβούκης
Ιωάννης Ν. Δρίνης
Μαρία Καψιώτη
Μαρία Λαζαρίδη
Ιωάννης Μάνος
Βασίλης Νιτσιάκος
Μιμήνα Πατεράκη
Γεωργία Ρήνα


ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ
Ο Βασίλης Νιτσιάκος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο Ιωάννης Μάνος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο Βασίλης Δαλκαβούκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπ[ιστημίου θράκης.
Η Αλίκη Γεωργιάδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μπορεί τα ορατά σύνορα να είναι διαπερατά, αλλά δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί και τεχνικές συγκρότησης συμβολικών συνόρων, δηλαδή ορίων, με βάση τα οποία προκύπτουν νέες ταξινομήσεις και ιεραρχήσεις, που σημαίνει και νέες απαγορεύσεις και αποκλεισμοί. Μπορεί να φανταστεί κανείς τι συμβαίνει στα Βαλκάνια μετά το 1989, όταν καταρρέουν τα καθεστώτα, ανοίγουν τα σύνορα, αμφισβητούνται οι προηγούμενες αρχές οργάνωσης των κοινωνιών, αναθεωρούνται τα ζητήματα των εθνικών σχέσεων και καθίσταται μεγάλο ζητούμενο ο επαναπροσδιορισμός των ταυτοτήτων, που, σε ακραίες περιπτώσεις, θέτει και ζητήματα επαναχάραξης των συνόρων. Το σύνορο μπορεί γεωγραφικά να είναι περιθωριακό, αλλά συμβολικά, δηλαδή σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση και αναπαραγωγή των συλλογικών ταυτοτήτων, ιδιαίτερα των εθνικών, είναι κεντρικής σημασίας. Είναι εκεί που γίνεται η συνάντηση με τον «άλλο» και κατά συνέπεια εκεί πρέπει να δοθεί η έμφαση στην ταυτότητα σε σχέση με την ετερότητα, στο όμοιο απέναντι στο διαφορετικό, στην «αυθεντικότητα» απέναντι στο αλλότριο. Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που ηρωοποιούνται οι μεθοριακοί πληθυσμοί, οι «ακρίτες», πληθυσμοί που συνήθως παρουσιάζουν αμφισβητούμενα χαρακτηριστικά, και γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να τονίζεται η «καθαρότητα» και η «αυθεντικότητά» τους μέσω της γνωστής διαδικασίας της επινόησης και της εθνο-ποίησης, αυτού που η νέα ανθρωπολογική ιστορία αποκαλεί «μυθιστορία» (mythistory).

Σύντομα διαθέσιμο και σε e-pub


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ

Κατηγορία: Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες, Εθνολογία, Ανθρωπολογία
ISBN: 9789605862640


Σχολιάστε εδώ