Οι όροι του Βερολίνου για να στηρίξει ο ESM τις τράπεζες – Πώς επηρεάζουν και τις ελληνικές τράπεζες

Οι όροι του Βερολίνου για να στηρίξει ο ESM τις τράπεζες – Πώς επηρεάζουν και τις ελληνικές τράπεζες

Οι ζυμώσεις έχουν πυκνώσει, αλλά ο γόρδιος δεσμός δεν έχει ακόμα λυθεί για το πώς ο ESM θα αναλάβει τον ρόλο “ναυαγοσώστη” για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών. Οι “όροι” που θέτει το Βερολίνο και το ενδεχόμενο απόφασης στο ECOFIN της Τρίτης. Πώς επηρεάζει και τις ελληνικές τράπεζες.

Αν γίνει δυνατή μια συμφωνία για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απομείωσης των κόκκινων δανείων σε όλες τις χώρες σε ανεκτά επίπεδα τότε είναι πολύ πιθανή η ανάθεση της αρμοδιότητας του “εγγυητή” της τελευταίας ευκαιρίας στον ESM για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εκκαθάρισης και Εξυγίανσης τραπεζών το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2024.

Από την πλευρά του Βερολίνου αναφέρεται ότι το Ταμείο αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε πλήρη ισχύ με την βοήθεια του ESM ακόμα και νωρίτερα από το 2024, αν η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια κριθεί …επαρκής.

Η κρίσιμη συζήτηση θα γίνει την Τρίτη το πρωί στο Eurogroup. Και εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία η πρόταση θα πάει προς έγκριση στη Σύνοδο Κορυφής στα μέσα Δεκέμβρη και θα παρουσιασθεί σαν το μεγάλο επίτευγμα στην προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης της Ευρωζώνης τρεις μήνες πριν από την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Οι προτάσεις και τα εναλλακτικά σχέδια για τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσοστά στα οποία θα πρέπει να απομειωθούν τα “κόκκινα δάνεια” μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει και παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό εν όψει της συνάντησης του Eurogroup της Τρίτης.

Οι χώρες που αποτελούν “αγκάθι” για την προώθηση της συμφωνίας είναι βασικά τρεις, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο τις τρεις χώρες καθώς τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 800 δισ. ευρώ, παρ’ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα διαπιστώνεται ότι έχουν αρχίσει να συρρικνώνονται σε όγκο.

Διαβάστε αναλυτικά στο capital.gr


Σχολιάστε εδώ