Το μαχαίρι στον λαιμό για την πρώτη κατοικία βάζουν οι «θεσμοί»!
Απαιτούν πλειστηριασμούς σε ακίνητα αξίας κάτω από 100.000 ευρώ
-Ποιος ιδιοκτήτης, έτσι και δει τα αρπακτικά να του παίρνουν το σπίτι, δεν θα φτάσει στα άκρα;
Σε έναν μήνα, με τη… δύση του 2018, θα είναι απροστάτευτη η πρώτη κατοικία, το σπίτι του ελληνικού νοικοκυριού. Η προστασία που όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια είχε η πρώτη κατοικία, χάρη στον ευλογημένο «νόμο Κατσέλη», λήγει και μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ποιο νομικό δίχτυ θα υπάρξει και αν θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τα κάθε λογής αρπακτικά, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να είναι στην ημερήσια διάταξη.
Και είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες, που με το δίκιο τους, όταν δουν ότι χάνουν το σπίτι τους και πετιούνται στον δρόμο, θα φτάσουν σε ακραίες καταστάσεις. Γι’ αυτό και πρέπει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να διασφαλίσουν το «σπιτάκι της ελληνικής οικογένειας».
Έως τώρα, με τον «νόμο Κατσέλη», η κύρια κατοικία προστατεύεται όταν έχει αντικειμενική αξία μέχρι 180.000 ευρώ για έναν ενήλικο, με το ποσό να αυξάνεται σε 220.000 ευρώ για ζευγάρι, σε 240.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, σε 260.000 ευρώ με δύο παιδιά και σε 280.000 ευρώ με τρία παιδιά. Επίσης, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης αυξημένες κατά 70%, να κυμαίνεται δηλαδή μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Ήτοι, οικογενειακό εισόδημα για έναν ενήλικο 13.906 ευρώ, για ζευγάρι 23.659 ευρώ και για κάθε παιδί 5.714 ευρώ.
Εκβιάζουν οι δανειστές
Όμως, οι «θεσμοί» / SSM και ΔΝΤ δεν έχουν ίχνος ανθρωπιάς. Απαιτούν τελεσιγραφικά να γίνονται πλειστηριασμοί και σε ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία και έχουν αξία κάτω από 100.000 ευρώ. Ήδη οι εκπρόσωποί τους είναι εδώ και ασκούν τρομακτικές πιέσεις στους αρμόδιους υπουργούς για να συναινέσουν στον όρο αυτό.
Και έχουν τον λόγο τους. Ξέρουν από τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες ότι το 60% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων συνδέεται με ακίνητα αξίας από 25.000 μέχρι 100.000 ευρώ, το δε 30% με ακίνητα αξίας από 100.000 έως 200.000 ευρώ.
Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος πρόκειται να καταθέσει πρόταση για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ του στοκ των «κόκκινων» δανείων, κάνοντας χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.
Πλεόνασμα «κόκκινων» δανείων και στην Κύπρο!
Στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα είναι και η Κύπρος. Το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στις κυπριακές τράπεζες είναι πάνω από 40% και έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να μειωθεί το ιδιωτικό χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, «κόκκινα» δάνεια, πιστωτικές γραμμές και άλλες μορφές μη εξυπηρετούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης φτάνουν συνολικά στα 20 δισ. ευρώ.
Και κάτι ακόμη: Τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών ανέρχονται σε 10,7 δισ. ευρώ και αποτελούν πάνω από το 50% του συνόλου των δανείων των νοικοκυριών.