Π. Ν. Κρητικός: Δέσμιος της αλαζονείας του

Του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ
και πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής


Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έχει στο αυταρχικό DNA του την προπαγάνδα, την οποία ασκεί (μέσα από μία ψευδολογία διαρκείας) επιστημονικά, όπως ασκείτο στην αλήστου μνήμης σταλινική εποχή, επιδίδεται επιτυχώς όχι μόνο στην υποκρισία αλλά και στην υποκριτική. Επαρμένος από την αχαλίνωτη αλαζονεία του, επιδιώκει ανεπιτυχώς να μιμηθεί τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου.

Τολμάει, με περισσή θρασύτητα, ο αρχιμάστορας του Μεγάλου Μνημονίου, ο υποτακτικός της Μέρκελ και του Τραμπ, να σηκώσει μπόι, μιμούμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ποιος; Ο kolotoubas.

Για να μάθουν οι νεότεροι ποιος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά και να συνετισθεί ο ίδιος, αρκούν δύο μόνο παραδείγματα.

Παράδειγμα πρώτο: Ο Ανδρέας Παπανδρέου συγκρούστηκε κατά μέτωπο με τη σιδηρά κυρία, τη Θάτσερ, στη Διάσκεψη Κορυφής στο Δουβλίνο για τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), που αφορούσαν τη χρηματοδότηση των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την πρόταση για τα ΜΟΠ
κατέθεσε επίσημα ο Ανδρέας Παπανδρέου στο τραπέζι εκείνης της Διάσκεψης Κορυφής. Τότε η Θάτσερ (προεδρεύουσα του Συμβουλίου) απαντάει: «Αυτό, Ανδρέα, δεν γίνεται. Ξέχασέ το».

Ο Ανδρέας χτυπάει το χέρι στο τραπέζι και, ασκώντας οιονεί veto, διακόπτει τη συνεδρίαση, ανάβει το τσιμπούκι του και βγαίνει στους κήπους του μεγάρου (επρόκειτο για ένα μεσαιωνικό κτίριο). Τότε η Θάτσερ βγήκε στη βεράντα, καλώντας τον Ανδρέα να επιστρέψει στη συνεδρίαση λέγοντας: «Έλα μέσα, Ανδρέα, είπαμε μια κουβέ­ντα παραπάνω. Θα τα βρούμε».

Έτσι πήρε ο Ανδρέας Παπανδρέου τα ΜΟΠ, τα οποία βοήθησαν αφάνταστα όλες τις χώρες της Μεσογείου-μέλη της ΕΕ.

Εσύ, Αλέξη, δεν μας έχεις συνηθίσει σε τέτοια. Απεναντίας, φιλάς βρεγμένες ποδιές και υπογράφεις, φαρδιά πλατιά, Μνημόνια υποδούλωσης της χώρας για 100 χρόνια και φορτώνεις 200 δισ. ευρώ στον σβέρκο των επόμενων γενεών.

Παράδειγμα δεύτερο: Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Δεκέμβριο του 1981 στη Βόνη, συμμετείχε ο Ανδρέας Παπανδρέου για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός. Ήταν μόνο 46 μέρες πρωθυπουργός. Τότε, σε εκείνη τη διάσκεψη, αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, επειδή δεν έκανε μνεία του άρθρου 5 του Καταστατικού της Συμμαχίας, το οποίο ανέφερε ότι σε περίπτωση προσβολής ή απειλής κράτους-μέλους της Συμμαχίας από άλλο κράτος-μέλος η Συμμαχία υποχρεούται να στηρίξει τον απειλούμενο.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήγγειλε αυτήν την παράλειψη. Έτσι, υπέγραψε με αστερίσκο, σημειώνοντας τη διαφωνία του σε κοινό ανακοινωθέν.

Εσύ, Αλέξη, πόσες υπογραφές έχεις βάλει, φαρδιά πλατιά, για όλα τα εθνικά θέματα;
Ο Ανδρέας είπε όχι και στη σιδηρά κυρία Θάτσερ και στο ΝΑΤΟ. Εσύ, Αλέξη, φιλάς λερωμένες ποδιές.

ΥΓ. 1: Τολμάει το ζαγάρι των Αγράφων να μιμηθεί τον Ερυμάνθιο Ταύρο.

ΥΓ. 2: Όταν ήρθε η είδηση στην Αθήνα, από τη Βόνη, ότι ο Ανδρέας συγκρούσθηκε με τους Αμερικανούς, έπεσε παγωμάρα και στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Εγώ κατέβηκα στο γραφείο του Γιάννη Αλευρά. Τον είδα προβληματισμένο. «Τι βλέπεις τώρα;», μου λέει, «πόσο θα μας αφήσουν οι Αμερικανοί να κυβερνήσουμε;». «Πού θες να ξέρω, πρόεδρε;», του απάντησα. «Είμαι όμως αισιόδοξος, γιατί ο Ανδρέας ξέρει τι κάνει, γιατί ξέρει καλά τους Αμερικανούς».


Σχολιάστε εδώ