Μια μέρα τον Δεκέμβρη

Μια μέρα τον Δεκέμβρη

Συγγραφέας
Τζόζι Σίλβερ
Μετάφραση
Αναστασία Καλλιοντζή


Δύο άνθρωποι. Δέκα ευκαιρίες. Μια αξέχαστη ιστορία αγάπης.

Η Λόρι δεν πιστεύει στον έρωτα με την πρώτη ματιά, αλλά ένα πρωί του Δεκέμβρη βλέπει έναν άντρα από το παράθυρο του λεωφορείου και νιώθει ότι αυτός είναι ο ένας και μοναδικός.
Όμως το λεωφορείο φεύγει…
Η Λόρι περνά τον επόμενο χρόνο αναζητώντας τον σε όλες τις στάσεις λεωφορείων και σε όλα τα καφέ του Λονδίνου. Μάταια.
Τον επόμενο Δεκέμβρη, η καλύτερή της φίλη της συστήνει τον αγαπημένο της. Είναι αυτός, τον λένε Τζακ. Επιτέλους τον βρήκε, αλλά τώρα δεν μπορεί να γίνει δικός της…
Τρία μονοπάτια ζωής –διανθισμένα με δάκρυα, χαρές και αγωνίες– ενώνονται μοιραία σε μια πορεία δέκα χρόνων με μία και μοναδική κατεύθυνση: την αναζήτηση της ευτυχίας.

Απόσπασμα βιβλίου

Είναι απορίας άξιο πώς όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τον χειμώνα δεν κρεβατώνονται από την πληθώρα των μικροβίων. Κατά τα  τελευταία δέκα λεπτά έβηχαν και φταρνίζονταν πάνω μου και, αν η γυναίκα που στεκόταν μπροστά μου ξανατίναζε πίσω τα μαλλιά της, δεν αποκλείεται να την έλουζα με τα απομεινάρια του χλιαρού καφέ μου, που δεν μπορούσα πια να πιω έτσι που ήταν γεμάτος με την πιτυρίδα της.
Ήμουν τόσο κουρασμένη, που θα μπορούσα να αποκοιμηθώ επί τόπου, στον δεύτερο όροφο εκείνου του ασφυχτικά γεμάτου λεωφορείου που προχωρούσε  ασθμαίνοντας. Δόξα τω Θεώ, τελείωσα τη δουλειά μου ενόψει Χριστουγέννων, επιτέλους, γιατί δεν νομίζω ότι το μυαλό μου ή το σώμα μου θα άντεχε έστω και μία ακόμα βάρδια πίσω από τη ρεσεψιόν εκείνου του φρικτού ξενοδοχείου. Οι πελάτες μπορεί να το έβλεπαν στολισμένο με γιρλάντες και όμορφα φώτα, όμως πίσω από τη βιτρίνα αυτό το μέρος δεν ήταν παρά μια αδιάφορη τρώγλη.
Στην πραγματικότητα κοιμόμουν ακόμα και ξύπνια.
Σκεφτόμουν να πέσω σε χειμερία νάρκη μέχρι τη νέα χρονιά, από την επόμενη μέρα, με το που θα έφτανα στο πατρικό μου και θα ένιωθα εκείνη τη νοσταλγική οικειότητα που με πλημμύριζε στο σπίτι των γονιών μου. Είναι καθησυχαστικό να φεύγεις απ’ το Λονδίνο και να επιστρέφεις για λίγο στην ήσυχη ζωή της μικρής πόλης στα Μίντλαντς, στο παιδικό σου δωμάτιο· είναι σαν να γυρίζει πίσω ο χρόνος, παρόλο που οι αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας δεν είναι όλες ευχάριστες. Ακόμα και οι πιο στενά δεμένες οικογένειες έχουν κι αυτές τις τραγωδίες τους, και η αλήθεια είναι πως η δική μας τραγωδία ήρθε νωρίς και μας σημάδεψε βαθιά.
Όμως δεν θα μιλήσω άλ
λο γι’ αυτό, γιατί τα Χριστούγεννα πρέπει να είναι μια περίοδος ελπίδας, αγάπης και, του πιο ελκυστικού τούτη τη στιγμή, ύπνου. Ύπνου, που το μόνο που θα τον διακόπτει θα είναι οι διαγωνισμοί με τον αδερφό μου τον Ντάριλ και την κοπέλα του την Άννα για το ποιος θα φάει πιο πολύ, καθώς και μια πλήρης συλλογή από κακόγουστες χριστουγεννιάτικες ταινίες. Εδώ που τα λέμε, πώς είναι δυνατόν να βαρεθείς να βλέπεις έναν κακομοίρη να στέκεται έξω στο κρύο με μια πινακίδα στα χέρια και να εξομολογείται σιωπηλά στη γυναίκα του καλύτερού του φίλου ότι η τσακισμένη του καρδιά θα την αγαπάει παντοτινά; Ωστόσο –είναι ρομάντζο αυτό; Δεν είμαι και τόσο σίγουρη. Θέλω να πω, ναι, κατά κάποιον τρόπο γλυκανάλατο, αλλά ταυτόχρονα έχουμε να κάνουμε και με τον πιο άθλιο φίλο στον πλανήτη.
Σταμάτησα να ανησυχώ για τα μικρόβια εκεί μέσα διότι αναμφίβολα κόλλησα από δαύτα αρκετά ώστε να με σκοτώσουν· έγειρα λοιπόν το μέτωπό μου στο  παράθυρο, που ήταν γεμάτο χνότα, και κοιτούσα τη λεωφόρο Κάμντεν να περνάει αργά από μπροστά μου, κατάφωτη από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και γεμάτη φανταχτερές, θαμπές βιτρίνες καταστημάτων που πουλούσαν τα πάντα, από δερμάτινα σακάκια μέχρι κακόγουστα σουβενίρ από το Λονδίνο. Ούτε τέσσερις το απόγευμα δεν ήταν καλά καλά, και ωστόσο είχε πέσει το σούρουπο στο Λονδίνο· είχα την εντύπωση ότι όλη εκείνη η μέρα δεν υπήρξε καθόλου φωτεινή…

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

 Είπαν για το βιβλίο

«Όσοι αγαπούν τα σύγχρονα ρομάντζα θα απολαύσουν τις περιπέτειες της Λόρι και του Τζακ μέχρι το τέλος.»
-Library Journal-

«Όποιος πιστεύει στην αληθινή αγάπη, είναι βέβαιο ότι θα συγκινηθεί βαθιά από αυτό το γλυκό παραμύθι.»
-Kirkus Reviews-

«Το ισοδύναμο της ταινίας  Αγάπη είναι… σε μυθιστόρημα.»
-The Bookseller-


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Τζόζι Σίλβερ είναι μια αθεράπευτα ρομαντική που γνώρισε τον άντρα της στα εικοστά πρώτα γενέθλιά του. Ζει μαζί του, με τα δυο μικρά παιδιά τους και μια γάτα, σε μια μικρή κωμόπολη των Midlands.
Το Μια μέρα τον Δεκέμβρη, που είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, θα εκδοθεί σε 24 χώρες.
Θεωρείται ο πιο εμπορικός τίτλος γυναικείας λογοτεχνίας του αγγλικού οίκου Viking για το 2018, και έφτασε στη Νο 1 θέση των Kindle στη Μεγάλη Βρετανία μόλις μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Κατηγορία: Παγκόσμια Λογοτεχνία, Κοινωνικό
ISBN : 978-960-461-878-1

 

 


Σχολιάστε εδώ