Στις… μυλόπετρες Σαμαρά – Άδωνη ο Μητσοτάκης

Στις… μυλόπετρες Σαμαρά – Άδωνη ο Μητσοτάκης

-Ζητούν Εξεταστικές Επιτροπές και Ειδικά Δικαστήρια, με τον Κυριάκο να απαντά ότι «δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο δικαστήριο»

Διχάζει τη Νέα Δημοκρατία και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις το κλίμα ρεβανσισμού που καλλιεργείται από μερίδα στελεχών, προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

Οι απειλές για Εξεταστικές Επιτροπές ή ακόμη και Ειδικά Δικαστήρια, εκτός του ότι ρίχνουν νερό στον μύλο της πόλωσης που επιδιώκει η κυβέρνηση, διαμορφώνουν… ατμόσφαιρα τρόμου για την επομένη των εκλογών. Υπονομεύουν δε με τον τρόπο αυτό τη βασική στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί σε ευρύτερες μάζες της κοινωνίας, «αγνοώντας» πολιτικές και κομματικές ταμπέλες. «Δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο δικαστήριο», υπογραμμίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι όσες υποθέσεις έχουν σκοτεινά σημεία θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης. «Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, δεν θα ρίξουμε λάσπη στον ανεμιστήρα», τονίζει, διευκρινίζει ωστόσο ότι «δεν θα συγκαλύψουμε τις ευθύνες κανενός»!

Τον… χορό των απειλών άνοιξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος σε εκτενή συνέντευξή του σε εβδομαδιαία εφημερίδα («Παραπολιτικά») προανήγγειλε Εξεταστική Επιτροπή για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά το α’ εξάμηνο του 2015 (Βαρουφάκης, capital controls κ.λπ.). Και παράλληλα παραπομπή στη Δικαιοσύνη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και της… μισής κυβέρνησης για τη «σκευωρία» που «έστησαν» σε βάρος του στην υπόθεση με τη Novartis. Πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των… θερμόαιμων γαλάζιων ψηφοφόρων, ήρθε ο Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος στη διάρκεια ενός 24ωρου… εξήγγειλε δύο Ειδικά Δικαστήρια. Το πρώτο για την υπόθεση ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη («καραμπινάτη περίπτωση» τη χαρακτήρισε) και το δεύτερο για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κατά κοινή ομολογία, αμφότερες οι υποθέσεις παρουσιάζουν σκοτεινά και αμφισβητούμενα σημεία, πλην όμως η προεξόφληση μέχρι και δικαστικών εξελίξεων κρίνεται το λιγότερο πρόχειρη, αν όχι επιπόλαιη, ως ενέργεια. Άποψη την οποία ασπάζονται τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη, εξ ου και ουδείς υιοθέτησε την επιχειρηματολογία είτε του κ. Σαμαρά είτε του κ. Γεωργιάδη.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους υπογραμμίζουν ότι όλο αυτό το κλίμα ρεβανσισμού μπορεί να εξελι­χθεί σε μπούμερανγκ για τη Νέα Δημοκρατία. Το βέβαιο είναι, λένε, ότι δεν βοηθάει στο να διαμορφώσει ρεύμα νίκης εν όψει εκλογών. Και αυτό διότι, πρώτον, αποθαρρύνει τους κεντρογενείς ψηφοφόρους, αλλά κυρίως τους αναποφάσιστους, οι οποίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Δεύτερον, διότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει το ενδεχόμενο να ξυπνήσουν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των πολιτών. Και τρίτον, διότι οι απειλές και η προαναγγελία ειδικών δικαστηρίων είναι πολύ πιθανό να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σκάνδαλα
Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ακολουθεί σαφώς πιο ήπια τακτική. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα στραβά μάτια για υποθέσεις που αποπνέουν… οσμή σκανδάλου. Αντίθετα θα τις… αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά προκειμένου να πλήξει το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Ενδεικτική είναι η επιμονή της Πειραιώς στην υπόθεση ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη, καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει μέχρι σήμερα εκδώσει πέντε επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα, ενώ σε δύο ακόμη περιπτώσεις προέβη σε δηλώσεις η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Σπυράκη. Σημειώνεται ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει παρέμβει ήδη η Δικαιοσύνη, καθώς επίσης (τις προηγούμενες ημέρες) και για την αγορά εταιρείας στα Σκόπια από τη ΔΕΗ. «Ένα ένα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης», δήλωσε… περιχαρής ο γραμματέας Λ. Αυγενάκης.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ