Σαν τον… κάβουρα βαδίζει η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

Σαν τον… κάβουρα βαδίζει η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα

-Χρειάζονται 1.200 ημέρες για επίλυση μιας αστικής διαφοράς

Η Ελλάδα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, παρότι υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστών και πληθώρα δικηγόρων, διαπιστώνει η έκθεση «EU Justice Scoreboard 2018» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 τα ελληνικά δικαστήρια χρειάζονταν σχεδόν 700 ημέρες για να εξετάσουν σε πρώτο βαθμό τη μέση αστική ή εμπορική υπόθεση, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ. Πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα και στον μέσο χρόνο επίλυσης αστικών και εμπορικών υποθέσεων σε πρώτο και ιδιαίτερα σε δεύτερο βαθμό, όπου ο απαιτούμενος χρόνος πλησιάζει τις 1.200 ημέρες.

Μόνο η Ιταλία παρουσιάζει μεγαλύτερη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων σε τρίτο βαθμό.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται, πάντως, στον χρόνο εκδίκασης διοικητικών υποθέσεων, που περιορίστηκε σχεδόν στο μισό από το 2010 στο 2016. Ακόμα κι έτσι, όμως, η Ελλάδα παραμένει στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ, μετά την Κύπρο και τη Μάλτα.

Και όλα αυτά ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός δικαστών, 25 ανά 100.000 κατοίκους, αριθμός που φέρνει τη χώρα στην 11η θέση στην ΕΕ. Η Ελλάδα έρχεται, εξάλλου, τρίτη στην ΕΕ σε αριθμό δικηγόρων, που πλησιάζει τους 400 ανά 100.000 κατοίκους.


Σχολιάστε εδώ