Η Βασίλισσα του χιονιού

Η Βασίλισσα του χιονιού

Ένα παραμύθι σε επτά ιστορίες


Συγγραφέας
Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Εικονογράφηση
Vladyslav Yerko
Απόδοση – Διασκευή
Μάνος Κοντολέων


Ο Κάι και η Γκέρτα είναι δύο αγαπημένοι φίλοι που νιώθουν πολύ ευτυχισμένοι μαζί, μέχρι που η Βασίλισσα του Χιονιού, με την παγωμένη καρδιά, βρίσκει έναν μαγικό τρόπο να τους χωρίσει. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτειες και εκπλήξεις. Θα καταφέρουν οι δυο φίλοι να βρεθούν πάλι μαζί; Θα νικήσει η αγάπη τους τα εμπόδια;

Αν κι αυτό το παραμύθι μιλά για μια χιονισμένη εποχή, ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών εδώ και 200 περίπου χρόνια.
«Η Βασίλισσα του Χιονιού» είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα σε έκταση παραμύθια του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

 


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γεννήθηκε στην Οντένσε το 1805 και πέθανε στην Κοπεγχάγη, το 1875.
Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε αρκετά αυστηρό περιβάλλον, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα του έφυγε από το σπίτι, για να αναζητήσει την τύχη του ως τραγουδιστής, ηθοποιός, χορευτής και ποιητής.
Ο Χανς ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Πολλές φορές τον έβλεπαν να περπατά στο δρόμο σαν ονειροπαρμένος και το μυαλό του δεν το είχε πουθενά αλλού, παρά μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα.
Όταν τέλειωσε το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο, για να μάθει την τέχνη, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ενδιαφέρον του κέρδισε το θέατρο, όπου αποστήθιζε ολόκληρες σκηνές από τα έργα που έβλεπε. Όταν ήταν με τους φίλους του, του άρεσε να απαγγέλλει και να τραγουδά.
Ήταν δεκατεσσάρων χρονών, όταν, κυνηγώντας μια καλύτερη τύχη, έφθασε στην Κοπεγχάγη, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν. Επειδή είχε ωραία φωνή, άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι, το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης.
Οι στίχοι του άρεσαν και βρήκε έναν προστάτη, τον Κέλλαν, που τον έστειλε στο πανεπιστήμιο, όπου κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση.
Mετά από έναν αποτυχημένο γάμο άρχισε να ταξιδεύει στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία. Στην περίοδο αυτή, δημοσίευσε αρκετά από τα γραπτά του. Στην Ιταλία, και μάλιστα στη Ρώμη, άνθισε το ταλέντο του στη συγγραφή των παραμυθιών. Μετά την πρώτη συλλογή του, “Παραμύθια για παιδιά”, ακολούθησαν και πολλές άλλες, σχεδόν μία κάθε χρόνο.
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θα διακριθεί και στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Από το 1833 ως το 1857 πραγματοποιεί 29 ταξίδια σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική, γνωρίζεται με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής και καταγράφει τις εμπειρίες του σε σειρά ταξιδιωτικών βιβλίων.
Τα βήματά του θα τον φέρουν ως την Ελλάδα τον Μάρτιο του 1841. Στο οδοιπορικό του «Το Παζάρι ενός ποιητή», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Εστία» με τον τίτλο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» περιγράφει λεπτομερώς τη διαμονή στην Αθήνα.
Παρά τις ανησυχίες και τις φοβίες του, δεν δίστασε να ταξιδέψει και να επισκεφτεί το Θησείο, το Φάληρο, τον Κολωνό και την Ακρόπολη, όπου ανέβαινε κάθε μέρα. Με ειδική άμαξα εξόρμησε στα χωριά των Μεσογείων, αλλά και τις πλαγιές της Πεντέλης.
Έγραψε επίσης τις αυτοβιογραφίες: “Το βιβλίο της ζωής” και “Το παραμύθι της ζωής μου”.
Την άνοιξη του 1872, ο Άντερσεν έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε σοβαρά.
Δεν ξανάγινε ποτέ τελείως καλά και στις 4 Αυγούστου του 1875 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών.

Πηγή πληροφοριών βιογραφικού: wikipedia.org, sansimera.gr

…. και τον εικονογράφο

Την εικονογράφηση αυτής της έκδοσης την υπογράφει ο Vladyslav Yerko, ένας πολύ γνωστός Ουκρανός εικονογράφος, ο οποίος έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις. Το 2002 τιμήθηκε με τον τίτλο του καλύτερου καλλιτέχνη της χρονιάς από το περιοδικό Moscow Book Review. Οι εικόνες του έγιναν παγκόσμια γνωστές μέσα από την εικονογράφηση που έκανε σε βιβλία του γνωστού συγγραφέα Πάολο Κοέλο, όπως βέβαια και για τη δουλειά του στο βιβλίο αυτό.
Με την εικονογράφησή του για τη Βασίλισσα του Χιονιού, του Άντερσεν, κέρδισε το Grand Prix στον διαγωνισμό για το Βιβλίο της Χρονιάς 2000. Eπίσης κέρδισε βραβείο για το καλύτερο παιδικό βιβλίο από το Αnderson House Foundation, το 2006. Ο ίδιος ο Πάολο Κοέλο έχει δηλώσει για την εικονογράφηση αυτού του παραμυθιού, πως είναι το πιο όμορφο παιδικό βιβλίο που έχει δει σε όλη του τη ζωή.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΓΚΥΡΑ

Ηλικία: 5-6, 7-8
Κατηγορία: Βιβλία για τις Διακοπές – Γιορτές & Ελεύθερο Χρόνο, Λογοτεχνικά Παραμύθια, Χριστούγεννα
ISBN: 9789605473976

 


Σχολιάστε εδώ