Ξεσάλωσε και απειλεί  τους πάντες η Τουρκία!

Ξεσάλωσε και απειλεί τους πάντες η Τουρκία!

-Ακόμα και την Αμερική! -Και χάρτες με τις διεκδικήσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο -Με δεμένα χέρια μπροστά στην Exxon Mobil, αναζητεί άλλο στόχο

Στα όρια της ρήξης με την Ουάσινγκτον, σε ισορροπία τρόμου με την ΕΕ και χωρίς δυνατότητα να αποτρέψει τη γεώτρηση της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία δεν κρύβει την οργή της, καταφεύγοντας σε απειλές και προειδοποιήσεις, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν με προσοχή αλλά και ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Τουρκία την κάνουν όλο και πιο απρόβλεπτη και πιο επικίνδυνη.

Οι τουρκικοί χάρτες που αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και αποτυπώνουν την πιο διευρυμένη διεκδίκηση εις βάρος της χώρας μας και της Κύπρου στη Μεσόγειο είναι μεν του 2011, αλλά πλέον έχουν χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον σε μια γνωστή περίπτωση από τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο κ. Ακάρ παρουσίασε αυτούς τους χάρτες στη λιβυκή κυβέρνηση για να την πείσει να μην προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ελλάδα για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, καθως από τους χάρτες αυτούς διαγράφεται όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και συνεπώς όλη αυτή η υφαλοκρηπίδα θα διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας, της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στους χάρτες αυτούς, που αποτελούν μέρος μελέτης του τούρκου ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, έμπιστου του Ερντογάν και στενού συνεργάτη του υπουργού Άμυνας, η τουρκική υφαλοκρηπίδα φθάνει μέχρι σχεδόν τη Γαύδο. Φυσικά, για όλα τα νησιά, Κρήτη, Ρόδο, Καστελλόριζο, ακόμη και την Κύπρο, η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να περιορισθούν μόνο στα χωρικά τους ύδατα.

Οι συνεχείς απειλές που εκτοξεύει η τουρκική ηγεσία δεν είναι άσχετες και με τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η Τουρκία, αδυνατώντας να αντιδράσει στη γεώτρηση της Exxon Mobil. Τα μηνύματα που έστειλε η Ουάσινγκτον έχουν γίνει ξεκάθαρα και με την παρουσία των αμερικανικών πολεμικών σκαφών στην περιοχή αλλά και με όσα άκουσε ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον.

Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον όχι μόνο δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά επιβεβαίωσε το βαθύ χάσμα που χωρίζει τις δύο χώρες, ενώ αναδεικνύονται και θέματα που δηλητηριάζουν βαθιά τις διμερείς σχέσεις. Οι Αμερικανοί ζήτησαν την απελευθέρωση των αμερικανών πολιτών και υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου, που κρατούνται στη φυλακή για σχέση με την οργάνωση Γκιουλέν, απαίτησαν να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη για τις αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα έκδοσης του Γκιουλέν και 84 τούρκων πολιτών που συνδέονται με το κίνημά του αλλά και για τη διευκόλυνση του τούρκου τραπεζίτη, φίλου του Ερντογάν, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στην Τουρκία. Όσον αφορά τη Συρία, ο κ. Τσαβούσογλου ματαίως προσπάθησε να εξασφαλίσει δέσμευση των ΗΠΑ ότι δεν θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους κούρδους του PYD, τους οποίους θεωρούν συνεργάτες του PKK.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να εκδοθεί, την ώρα που ο ίδιος έφθανε στην Ουάσινγκτον, μια πολύ σκληρή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις γεωτρήσεις, που περιλάμβανε απειλές και προς την Exxon Mobil αλλά και προς την Κύπρο, προειδοποιώντας με νέα εισβολή στην ΑΟΖ της, αυτήν τη φορά με γεωτρύπανο, προκάλεσε την πολύ έντονη ενόχληση των Αμερικανών. Με τη σειρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τουλάχιστον δύο φορές εξέφρασε τη στήριξή του στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της…

Η Τουρκία, η οποία ήδη διαθέτει ένα δικό της πλωτό γεωτρύπανο και έχει μισθώσει ένα ακόμη, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για την απόκτηση ενός ακόμη πλωτού γεωτρύπανου, που σύντομα θα πλεύσει προς την Τουρκία.

Παρά τους λεονταρισμούς της, η Άγκυρα δύσκολα θα επιχειρήσει να παρέμβει σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν παραχωρηθεί σε μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Exxon Mobil, η TOTAL, η NOBLE, η ENI.

Αν επιχειρήσει κάποια πρόκληση, αυτή θα γίνει σε οικόπεδα που δεν έχουν παραχωρηθεί σε διεθνή διαγωνισμό και αναμένεται να στοχοποιηθεί το οικόπεδο 7, για το οποίο τώρα είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για εκδήλωση ενδιαφέροντος από ξένες εταιρείες.

Το οικόπεδο 7 είναι από εκείνα που διεκδικεί μέρος τους η ίδια η Τουρκία για λογαριασμό της, ενώ συγχρόνως έχει στείλει το «Barbaros» για παράνομες σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 4 και 5 (που δεν έχουν δοθεί σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες) αλλά και στην περιοχή που συνα­ντώνται οι υφαλοκρηπίδες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, εφόσον βεβαίως γίνει αποδεκτή η πλήρης επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, συνεπώς και του Καστελλόριζου… Αυτό ακριβώς το τριεθνές σημείο είναι που αμφισβητεί η Τουρκία, όταν υποστηρίζει ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Η Αθήνα προετοιμάζεται για την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, μια συνάντηση που προβλέπεται πολύ πιο δύσκολη από όσο είχε υπολογισθεί αρχικώς. Γιατί πια δεν είναι μόνο τα ψυχολογικής και συμβολικής βαρύτητας ζητήματα, όπως είναι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, οι ψευδομουφτήδες στη Θράκη, το τζαμί στην Αθήνα. Για τον κ. Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύεται το κύρος και η αξιοπιστία της Τουρκίας ως ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης. Και τα εμπόδια δεν είναι μόνο το Ισραήλ και η Αίγυπτος, αλλά η «μικρή» Κύπρος και η «ενοχλητική» Ελλάδα, που παρά την οικονομική κρίση που πέρασαν, μέσα από τις συμμαχίες και τις τριμερείς συνεργασίες αλλά και τη στρατηγική σχέση που οικοδομούν με τις ΗΠΑ μπορεί να μη λύνουν φυσικά τα εθνικά ζητήματά τους, αλλά οχυρώνουν όλο και πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους…

Το ερώτημα πλέον είναι πού θα στραφεί η Τουρκία και πού θα θεωρήσει ότι μπορεί να χτυπήσει προκειμένου να ανατρέψει τα αρνητικά, για τις επιδιώξεις της, τετελεσμένα που δρομολογούνται στην κυπριακή ΑΟΖ…

Κωνσταντίνος Τσάκαλος


Σχολιάστε εδώ