Ξεκρέμαστος έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Ξεκρέμαστος έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

-Μετά την… αποστρατεία Μπουτάρη -Αναζητά υποψηφίους για τον δήμο της συμπρωτεύουσας -Ποιοι παίζουν -Σε ποιες επιλογές καταλήγει το ΚΙΝΑΛ

Έχασε το προκάλυμμά του και την πολιτική του «ομπρέλα» στη Θεσσαλονίκη για τις δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η ανακοίνωση του Γιάννη Μπουτάρη ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στερεί από το Μαξίμου τη δυνατότητα να κρυφτεί πίσω από την υποψηφιότητα ενός προσώπου που θεωρείτο φαβορί.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σε «κενό αέρος» στη συμπρωτεύουσα, αφού και εκεί είναι αισθητή η απουσία μιας προσωπικότητας στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί για μια τουλάχιστον αξιοπρεπή εκλογική κάθοδο. Ήταν, μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ είχε δώσει τρόπον τινά το χρίσμα στον Γιάννη Μπουτάρη για την κούρσα των δημοτικών εκλογών, ενώ σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τον στήριξε όταν δέχθηκε επίθεση λόγω των θέσεών του για το Σκοπιανό.

Το Μαξίμου, που δεν έχει βρει ακόμα φερέγγυες λύσεις ούτε για τον Δήμο της Αθήνας ούτε για τον Δήμο του Πειραιά, βλέπει να μεγεθύνεται το πρόβλημα, καθώς ο Μπουτάρης, πίσω από τον οποίο μπορούσαν να συνταχθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς, βγαίνει εκτός κούρσας δημοτικών εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας και στη Θεσσαλονίκη και εξετάζει σοβαρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και το ενδεχόμενο να στηρίξει υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια, αν και αρκετοί εκτιμούν ότι πρόκειται για «ξαναζεσταμένο φαγητό». Ο Σπύρος Βούγιας, που προερχόταν από τις τάξεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, ήταν υποψήφιος δήμαρχος και το 1998 και το 2002 και είχε πάει σχετικά καλά. Στη συνέχεια προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, έγινε εκπρόσωπος Τύπου επί Γ. Παπανδρέου και μετά υπουργός, ενώ αργότερα μετακόμισε και πάλι στη Θεσσαλονίκη.

Ενδιαφέρουσα περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο οικονομολόγος, με σοβαρή επιστημονική διαδρομή, Νίκος Νυφούδης, ο οποίος διαθέτει αυτοδιοικητική εμπειρία, είναι νέος σε ηλικία και έχει ένα καθαρό πολιτικό πρόσωπο, αν και ακόμα δεν είναι τόσο γνωστός στον κόσμο.

Πρόσωπο-κλειδί για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι και ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου και πρόεδρος του Μετρό Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος βέβαια ενδιαφέρεται και για τις βουλευτικές εκλογές.

Με Καϊλή το ΚΙΝΑΛ
Στον αντίποδα, η απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι ξανά υποψήφιος μπορεί να στερεί από το ΚΙΝΑΛ ένα φαβορί, ωστόσο του δίνει και μια πολύ μεγάλη ανάσα, καθώς φαίνεται να έχει ένα δυνατό χαρτί για τη Θεσσαλονίκη, την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Αν τελικά «κλειδώσει» η κ. Καϊλή για υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα μπει με αξιώσεις στη μάχη των δημοτικών εκλογών και ταυτόχρονα θα δώσει διεξόδους στη Φώφη Γεννηματά.

Κατ’ αρχάς, γιατί απελευθερώνεται μία θέση στην Ευρωβουλή, άρα θα έχει ευχέρεια κινήσεων στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ θα έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες ο Ευάγγελος Βενιζέλος να διεκδικήσει βουλευτική έδρα στη συμπρωτεύουσα. Από την πλευρά της, και η ΝΔ δείχνει να έχει σοβαρές αξιώσεις για να επανακάμψει στον δήμο. Έχει δύο πολύ καλά χαρτιά για την ώρα. Είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Γκιουλέκας και η βουλευτής Έλενα Ράπτη.


Σχολιάστε εδώ