Του Μπούκοβι την ομαδάρα…

Του Μπούκοβι την ομαδάρα…


Συγγραφέας
Θανάσης Σκρουμπέλος

Έρευνα-φωτογραφικό υλικό: Χρήστος Πιπίνης
Πρόλογος: Ηλίας Μπαζίνας
Σημείωμα: Μπάμπης Δρόσος


…τη λένε Ολυμπιακάρα

Πώς ήρθε και γιατί έφυγε ο Μαγυάρος δάσκαλος που αναγέννησε τον Θρύλο;
Τα πρόσωπα και τα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού, σε μια ζοφερή εποχή που σημάδεψε ανεξίτηλα τη χώρα μας.
Ο μεγάλος Ούγγρος προπονητής ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1965 και έφυγε τον Δεκέμβριο του 1967. Στο σύντομο αυτό διάστημα πρόλαβε να αναμορφώσει τον Ολυμπιακό και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Θρύλους του.
Ο Θανάσης Σκρουμπέλος ανατέμνει την ταραγμένη κοινωνικά και  πολιτικά εποχή (Ιουλιανά, Πραξικόπημα) στην οποία έλαμψε… Του Μπούκοβι η ομαδάρα. Ταυτόχρονα, πέρα από βολικούς μύθους και εικασίες, αποκαλύπτει πώς ήρθε και γιατί πραγματικά έφυγε από τη χώρα και τον Ολυμπιακό ο Μπούκοβι.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πλήρες χρονολόγιο των αγώνων του Ολυμπιακού με ηγέτη τον Μπούκοβι καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Απόσπασμα βιβλίου

Ο Μάρτον Μπούκοβι ήρθε στον Ολυμπιακό τον Ιούνιο του 1965. Εγώ τον έφερα με το αεροπλάνο από την Ουγγαρία στο Χασάνι (στο Ελληνικό). Εγώ πάλι  τον αποχαιρέτησα στο Σταθμό Λαρίσης, όταν έφυγε με το τρένο για να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ως άνθρωπος και τεχνικός ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Τα συστήματα που είχε επεξεργαστεί τότε είναι αυτά που, με μικρές παραλλαγές, χρησιμοποιούν σήμερα οι πρoπονητές διεθνώς.
Η χρυσή ενδεκάδα της εθνικής Ουγγαρίας –που κατατρόπωσε δυο φορές την εθνική Αγγλίας του σερ Στάνλεϊ Μάθιους με μεγάλα σκορ– με τον Πούσκας, τον Χιντεγκούτι, τον Λάντος και όλα τα αστέρια του τότε ουγγρικού ποδοσφαίρου ήταν δημιούργημα του Μάρτον Μπούκοβι. Αυτός ήταν ο θεωρητικός, ο  επιτελάρχης και ο Σέμπες ο τεχνικός, ο διοικητής ας πούμε.
Και εδώ στον Ολυμπιακό έτσι ήταν επιτελάρχης και δίπλα του για να προπονεί είχε φέρει τον Λάντος και εγώ δούλευα δίπλα τους ως βοηθός προπονητή. Το σχεδιασμό όλων και όλο το κουμάντο στο ποδοσφαιρικό τμήμα, ακόμη και για την παραμικρή λεπτομέρεια, το είχε ο Μπούκοβι. Το όνειρό του ήταν να κάνει τον Ολυμπιακό ομάδα που να στέκεται επάξια στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Τα συστήματα και η τεχνική της προπόνησης που έφερε ήταν πρωτόγνωρα για εδώ. Ήταν αυτός που πρωτοέβαλε σε επαγγελματικό δρόμο όλους μας, ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ. Αυτός έδωσε την πρέπουσα  αξία στον μασέρ και τον φυσιοθεραπευτή και τους έκανε απαραίτητους για την ομάδα. Πριν τον Μπούκοβι αυτές οι δύο ειδικότητες μόνο ερασιτεχνικά υπήρχαν. Το παράδειγμά του ακολούθησαν αργότερα όλοι οι άλλοι ελληνικοί σύλλογοι. Ο Μπούκοβι μπορώ να πω ότι συνέβαλε στην αναμόρφωση ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο του Ολυμπιακού.
Εγώ σπούδασα προπονητική στην Ουγγαρία. Προπονητής όμως έγινα δίπλα στον Μπούκοβι. Με τα τεχνικά εφόδια που μου έδωσε, δούλεψα ως προπονητής πάνω από τριάντα χρόνια. Όσοι δουλέψαμε μαζί του, ποδοσφαιριστές, τεχνικοί παράγοντες, θα τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας αυτόν το μεγάλο άνθρωπο και αναμορφωτή του ποδοσφαίρου, τον δάσκαλο Μάρτον Μπούκοβι.

– Μπάμπης Δρόσος- Λευκάδα 2009


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος, εκτός από συγγραφέας, είναι γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Καλές Τέχνες (χαρακτική και αγιογραφία) στην Αθήνα και κινηματογράφο στο Λονδίνο (στο London Film School), με υποτροφία της Διεθνούς Αμνηστίας, ως διωκόμενος από τη δικτατορία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ έχει γράψει σενάρια για την τηλεόραση (Τα παιδιά της Νιόβης του Κώστα Κουτσομύτη) και τον κινηματογράφο (Το πέρασμα, Η Αριάδνη μένει στη Λέρο, Καλή πατρίδα σύντροφε κ.ά). Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μεγάλου μήκους (Αλιόσσα, Χαβάη, Ο Τζώνης Κελν, κυρία μου, την ομαδική Νέος Παρθενώνας, και τη σπονδυλωτή Η αυλή με τα σκουπίδια κ.ά.).
Ασχολείται επίσης με τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων (Χαβάη, Μυστικές φωνές, Γέρμα, Γέλιο στο σκοτάδι κ.ά.).
Έχει εκλεγεί αρκετές φορές μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Πιο γνωστά βιβλία του: Ο Αϊ-Γιώργης των Γραικών, Οι κόκκινοι φίλοι μου, Τα φίδια στον Κολωνό (1981, Τόπος 2016), Bella Ciao (Τόπος 2012), Μπλε καστόρινα παπούτσια (Τόπος 2007, ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ 2016),  Ο μπαλτάς και άλλες ιστορίες (Τόπος 2009),  Mαύρος Μακεδών (Τόπος 2010),  Οι κόκκινοι βαρκάρηδες (Τόπος 2011) και οι νουβέλες Η ιστορία της Βέλβετ Παλμ (Τόπος 2012) και Η κόρη του Οιδίποδα (Τόπος 2015).
Επίσης, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Τόπος το βιβλίο Σενάριο: από τη θεωρία στην πράξη (θεωρία-εφαρμογές Τέχνης, Τόπος 2014) & το Του Μπούκοβι την ομαδάρα… (Τόπος 2018)
Το 2018 κυκλοφόρησε το Ο Γάτος μου ο κλόουν ο Μαλόουν, το πρώτο παιδικό βιβλίο που γράφει και εικονογραφεί ο γνωστός συγγραφέας.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ

Κατηγορία: Λογοτεχνία και Τέχνη, Αθλητισμός, σειρά Ballpen
ISBN: 978-960-499-270-6

 


Σχολιάστε εδώ