Στήνει κάλπες τον Φεβρουάριο ο Τσίπρας

Στήνει κάλπες τον Φεβρουάριο ο Τσίπρας

Για να εισπράξει τα οφέλη από τα δώρα και τις παροχές, πριν… εξατμιστούν

-Στόχος του Τσίπρα, να είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα
-Σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσεται η αποδόμηση του ΚΙΝΑΛ με την αποκάλυψη σκανδάλων για να μην μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη

Ενώ σε κάθε ευκαιρία ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει την απόφασή του να εξαντλήσει την τετραετία, πληροφορίες από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές λένε ότι έχει στα σκαριά εκλογικό αιφνιδιασμό.

Πιο συγκεκριμένα σχεδιάζει να στήσει κάλπες τον Φεβρουάριο! Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον θετικό αντίκτυπο που θα έχουν στην ελληνική κοινωνία τα φιλολαϊκά μέτρα που ανακοινώθηκαν και πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους, αρχές του 2019. Πρόκειται για την αύξηση στις συντάξεις 500.000 συνταξιούχων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου.

Επίσης, στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση του Eurogroup για την αναστολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, ενώ παραμονές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει το έκτακτο βοήθημα σε χιλιάδες συ­νταξιούχους. Το πλέγμα αυτό των θετικών μέτρων διαμορφώνει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την κυβέρνηση, το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί ο κ. Τσίπρας. Αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο ή αργότερα το φθινόπωρο ελάχιστοι από τους πολίτες θα θυμούνται τα μέτρα αυτά.

Ανεξάρτητα πάντως από τον χρόνο των εκλογών, το σχέδιο του πρωθυπουργού παραμένει σταθερό: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν αυτήν τη στιγμή όλες οι δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον να κινηθεί σε ένα ποσοστό άνω του 20%. Έτσι θεωρεί ότι θα έχει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές πολιτικές εξελίξεις, αφού θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τον στόχο αυτό υπηρετεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση εναντίον του Κινήματος Αλλαγής. Με την αναμόχλευση παλαιών υποθέσεων και τη δρομολόγηση εξελίξεων σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.

Η στοχοποίηση του Κ. Σημίτη, οι αποκαλύψεις για την υπόθεση με το C4I, και έπεται προφανώς συνέχεια… Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αποδομήσει το Κίνημα Αλλαγής, να το ταυτίσει με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά και να το απαξιώσει στα μάτια των πολιτών. Ο στόχος του κ. Τσίπρα σαφής και ξεκάθαρος: Σε πρώτη φάση να σταματήσει τη μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής και να ανακόψει την προσπάθεια της Φ. Γεννηματά για την πολιτική ανάκαμψη. Απώτερος σκοπός στις εθνικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ να μείνει χαμηλά, ούτως ώστε να μη φτάνει στη Νέα Δημοκρατία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκο­νται εν αναμονή των δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώνουν το κλίμα στην κοινωνία μετά την εξαγγελία των θετικών μέτρων, ωστόσο τα πρώτα δείγματα δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες τους. Οφέλη δεν αποκομίζει η κυβέρνηση και από την υπόθεση των σκανδάλων. Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα, ενώ στην παράσταση νίκης καταγράφει ποσοστά πέριξ του 70%.

Κινητικότητα στις… μετακινήσεις ψηφοφόρων!

-ΝΔ και ΚΙΝΑΛ εισπράττουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αλλάζουν… κοίτη οι ψηφοφόροι εν όψει των βουλευτικών εκλογών, την ώρα που η ημερομηνία διεξαγωγής τους είναι στον αέρα.

Δεδομένης αυτής της… εκκρεμότητας, από τη στιγμή που το 2019 είναι εκλογικό έτος, καθώς λήγει η θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα, τα γκάλοπ καταγράφουν τη μεγάλη κινητικότητα που επικρατεί στο εκλογικό σώμα. Τις μετακινήσεις ψηφοφόρων αφορά η πρόσφατη έρευνα της Pulse, το συμπέρασμα της οποίας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ροές προς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Συγκεκριμένα, από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015, το 17% πάει στη ΝΔ και το 4% στο ΚΙΝΑΛ.
Εξάλλου, από όσους ψήφισαν ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2015, το 6% πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και το 3% στο ΚΙΝΑΛ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 21% και εισπράττει 6%, ήτοι η απώλειά του είναι 15%, ενώ η ΝΔ κερδίζει 8% (17% – [6%+3%]), με κερδισμένο το ΚΙΝΑΛ με 7% εισροές.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα καταγράφεται ένα 18,5% ως αδιευκρίνιστη ψήφος, το 29% της οποίας, με βάση την ανάλυση, προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 8% από τη ΝΔ, το 3% από το ΚΙΝΑΛ και το 34% είναι άκυρο, λευκό ή αποχή.


Σχολιάστε εδώ