Προβληματισμένη η Εκκλησία  από τη στάση του Καμμένου

Προβληματισμένη η Εκκλησία από τη στάση του Καμμένου

-Αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση

Την τακτική τού «στρίβειν διά του αρραβώνος» υιοθετεί ο Π. Καμμένος στη διαμάχη που έχει ανακύψει μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Σε μια προσπάθεια αφενός να μην προκαλέσει νέους τριγμούς στη συνεργασία του με τον Αλ. Τσίπρα και αφετέρου να μην επωμιστεί πρόσθετο πολιτικό κόστος από μια κόντρα του με την Εκκλησία.

Αντίθετα με τη σθεναρή υπέρ της Εκκλησίας στάση που είχε τηρήσει στο παρελθόν, στην παρούσα φάση ο κ. Καμμένος εμφανίζεται εμφανώς πιο… διαλλακτικός και έτοιμος (πρόθυμος) να υιοθετήσει την τελική απόφαση (όποια κι αν είναι αυτή) που θα λάβει η Ιεραρχία!

Η θέση αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ ερμηνεύτηκε με την αρνητική πλευρά της από τους ανθρώπους της Εκκλησίας, υπό την έννοια ότι αποστασιοποιείται προκειμένου να στηρίξει τα σχέδια του κ. Τσίπρα. Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο κ. Καμμένος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά εμφανίσθηκε να μη διαφωνεί με την αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος των ιερέων που προωθεί η κυβέρνηση. Είπε ότι το κρίσιμο είναι να υπάρχει κρατική εγγύηση όσον αφορά το μισθολογικό και το ασφαλιστικό των κληρικών και να διασφαλιστεί η μονιμότητα.

Ο τρόπος που αυτό θα γίνει δεν έχει σημασία, ήταν το νόημα των όσων είπε. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν… ενθουσίασε τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου. Και σαν μην έφτανε αυτό, ήρθε η δήλωση του βουλευτή του κόμματος Θ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος όχι μόνο τάχθηκε υπέρ του χωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, θέμα που δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή, αλλά επιπλέον… κατήγγειλε ότι κάποιοι ιερείς «κλέβουν τα τάματα από εκκλησίες και μοναστήρια»! Προκαλώντας όπως ήταν φυσικό την οργή των κληρικών.

Κρύβεται
Δεν είναι μόνο στη διαμάχη κυβέρνησης – Εκκλησίας που ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από την απόφαση της Ιεραρχίας. Αυτή την περίοδο… κρύβεται γενικώς. Στην εβδομάδα που πέρασε ζήτησε (και πέτυχε) να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία για διαμάχη του με πολίτες. Το εισαγγελικό αίτημα αφορούσε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και της ψευδούς καταμήνυσης, ύστερα από μήνυση που είχαν καταθέσει σε βάρος του οι Χ. Μάκας, Ηλ. Κανέλλης και Μιράντα Ξαφά. Με τη… βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα απορρίφθηκε και έτσι ο κ. Καμμένος απέφυγε τα χειρότερα. Μια ενδεχόμενη καταδίκη στο ποινικό δικαστήριο, που στη συνέχεια μπορεί να είχε και… αστικές συνέπειες (αποζημιώσεις).

Η κίνησή του να ζητήσει την προστασία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε κύμα επικριτικών (ειρωνικών) σχολίων από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Και αυτό για έναν πρόσθετο λόγο: Ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση (προ του 2015) ο κ. Καμμένος ασκούσε δριμεία κριτική -με απαξιωτικούς ενίοτε χαρακτηρισμούς- σε όσους βουλευτές, καλυπτόμενοι με την ασπίδα της βουλευτικής ασυλίας, απέφευγαν κάθε είδους δικαστικές περιπέτειες.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ