Όπισθεν ολοταχώς Τσίπρας και Ιερώνυμος – Τρόμαξαν από τα γκάλοπ και τις αντιδράσεις

Όπισθεν ολοταχώς Τσίπρας και Ιερώνυμος – Τρόμαξαν από τα γκάλοπ και τις αντιδράσεις

-Στις ελληνικές καλένδες η συμφωνία για την περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπονται οι τελικές αποφάσεις για την εκκλησιαστική περιουσία και το μισθολογικό καθεστώς των κληρικών. Υπό το βάρος των ισχυρών αντιδράσεων σε όλα τα επίπεδα αλλά και των μυστικών γκάλοπ που καταγράφουν την οργή των πολιτών, Αλ. Τσίπρας και Ιερώνυμος ανέκρουσαν πρύμναν.

Έχοντας, ωστόσο, αμφότεροι υποστεί ένα σημαντικό πλήγμα όσον αφορά την αξιοπιστία τους, αλλά πρωτίστως όσον αφορά τα κίνητρα και τις προθέσεις τους στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ενώ μέχρι πρότινος εμφανίζονταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση όσων είχαν συμφωνήσει στη συνάντηση της 5ης Νοεμβρίου –το Μέγαρο Μαξίμου είχε προαναγγείλει την κατάθεση, και δη άμεσα, σχετικού νομοσχεδίου–, άλλαξαν γραμμή πλεύσης και αποφάσισαν την παραπομπή όλων των θεμάτων σε… Επιτροπή Διαλόγου.

Η σχετική απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας. Προβλέπει δε τη συγκρότηση Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, στην οποία εκτός από τους ιεράρχες θα εκπροσωπούνται και οι κληρικοί (ιερείς). Τα μέλη της Επιτροπής θα μελετήσουν εξονυχιστικά, ένα προς ένα, τα σημεία της… συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου προκειμένου να καταλήξουν σε κοινές προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα πάρουν τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων. Η όλη διαδικασία προβλέπεται χρονοβόρα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα ολοκληρωθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο κ. Ιερώνυμος όσο και ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκαν από το εύρος και την ένταση των αντιδράσεων. Ο πρώτος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη συντριπτική πλειοψηφία των ιεραρχών αλλά και τους χιλιάδες ανά την επικράτεια ιερείς. Ο δεύτερος αιφνιδιάστηκε από τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων, που έδειχναν υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της δικής του δημοφιλίας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα «μηνύματα» που μετέφεραν οι βουλευτές του κόμματος από τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Θέλοντας να αμβλύνει την ένταση των αντιδράσεων, ο κ. Ιερώνυμος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα γίνει τίποτα αν δεν συναινέσουν η Ιεραρχία, η Σύνοδος και οι εφημέριοι». Παράλληλα, διατύπωσε υπαινιγμούς όσον αφορά τις προθέσεις της πλειοψηφίας των ιεραρχών που αντέδρασαν στη συμφωνία, συνδέοντας τη στάση τους με τη… διαδοχή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. «Εγώ θα μιλήσω τελευταίος», σημείωσε σε μια αποστροφή του, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει για όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο.

Οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος είχαν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν την οργή του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος ενημερώθηκε για τα σχέδιά τους σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία από τα… Μέσα Ενημέρωσης. Για τον λόγο αυτό πήγε άρον άρον στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος δεν κατάφερε να αμβλύνει την οργή του κ. Βαρθολομαίου. Έχουν δε βάση αληθείας οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι ο τελευταίος όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις του υπουργού Παιδείας αλλά και διέκοψε τη συνάντηση διώχνοντάς τον κακήν – κακώς από το γραφείο του.

Οι αντιδράσεις ιεραρχών συνεχίσθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής Διαλόγου. «Αν η κυβέρνηση κινηθεί μονομερώς, θα υπάρξουν άσχημες εξελίξεις», προειδοποίησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την Εκκλησία με απαράδεκτο και απαξιωτικό τρόπο. Εμφανίστηκε, πάντως, αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Αρχιεπισκόπου. Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, εκ των ελαχίστων που τάχθηκαν στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου, σε δηλώσεις του άφησε αιχμές κατά ιεραρχών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής».

Λάδι στη φωτιά έριξαν αναφορές σε φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης, που απέδιδαν τον χαρακτηρισμό του «χρυσαυγίτη» και του «ακροδεξιού» σε συγκεκριμένους Μητροπολίτες. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, αυτήν της ΕΡΤ, οι Μητροπολίτες Πειραιώς και Μεσσηνίας απείλησαν με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, υποχρεώνοντας έτσι σε δημόσια απολογία και συγγνώμη τη δημοσιογράφο (Κατ. Ακριβοπούλου) που τους είχε προσάψει τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.
Πολιτική αντιπαράθεση εξάλλου –μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας– προκάλεσαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «μυστική συνάντηση» Αρχιεπισκόπου – Κυρ. Μητσοτάκη.

Είδαν, μάλιστα, το φως της δημοσιότητας αποσπάσματα από τη συνομιλία τους, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανιζόταν να προσπαθεί να εμποδίσει τον κ. Ιερώνυμο από το να προχωρήσει σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Ενέπλεκαν δε και τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ισχυριζόμενα ότι συμμετείχε στην «επιχείρηση» κατά της συμφωνίας, κάτι που ο ίδιος διέψευσε με ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο.

Τα δημοσιεύματα περί «μυστικής συνάντησης» διαψεύσθηκαν τόσο από την Αρχιεπισκοπή όσο και από τη ΝΔ. «Τέτοια συνάντηση με αυτό το περιεχόμενο δεν υπήρξε ποτέ», τόνισε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Από τη ΝΔ τόνιζαν ότι υπήρξε συνάντηση, αλλά δεν είχε το περιεχόμενο που αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ, τη σφοδρή ενόχληση των μελών του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) έχουν προκαλέσει οι προσπάθειες που καταβάλλονται από ορισμένες πλευρές, με τη συνέργεια πιθανόν και της κυβέρνησης, για τη δημιουργία νέου συνδικαλιστικού οργάνου στον χώρο των ιερέων. Με στόχο –τι άλλο;– τη διάσπαση και την αποδυνάμωση του μετώπου, ούτως ώστε να διευκολυνθούν μελλοντικοί σχεδιασμοί είτε της κυβέρνησης είτε του Αρχιεπισκόπου.

Στήνουν ανέργους κατά ιερέων

Αλγεινή εντύπωση έχει, στο μεταξύ, προκαλέσει η προσπάθεια από πρόσωπα και κύκλους πέριξ της κυβέρνησης να διεγείρουν το… ταξικό μίσος, αφήνοντας σκοπίμως να διαρρεύσει ότι μετά την ακύρωση της συμφωνίας Αρχιεπισκόπου – πρωθυπουργού παγώνουν τα σχέδια για την πρόσληψη 10.000 ατόμων στο Δημόσιο. Και ότι για να μη θιγούν τα κεκτημένα της Εκκλησίας και τα «συμφέροντα» των ιερέων, 10.000 άνεργοι νέοι δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά. Στόχος, να στρέψουν τους πολίτες, και δη τους ανέργους, κατά της Εκκλησίας και των κληρικών.


Σχολιάστε εδώ