Μοιράζει την ΑΟΖ μας με την Τουρκία!

Μοιράζει την ΑΟΖ μας με την Τουρκία!

-Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Ρήγας -Να τα βρούμε, διαμηνύει προς Άγκυρα!

Επικίνδυνη άγνοια ή… προ­ετοιμασία για νέες εθνικές υποχωρήσεις; Σε δηλώσεις του («Documento») ο ανα­πληρωτής υπουργός Άμυνας Π. Ρήγας όχι μόνο αναγνώ­ρισε δικαιώματα της Τουρκίας -που δεν έχει- στο Αιγαίο, αλλά εξέφρασε επιπλέον την… ευχή «να τα βρούμε» με την Άγκυρα, προκειμένου να καθορίσουμε από κοινού (;) την… ΑΟΖ του Αιγαίου!

Πρωτόγνωρες θέσεις και απόψεις, κόντρα στις πάγιες ελληνικές θέσεις. Είπε για την ακρίβεια ο κ. Ρήγας: «Για τη διαμόρφωση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο απαιτείται η συνεννόηση και των δύο κρα­τών». Ανυπόστατο. Η μόνη διαφορά που αποδέχεται η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Ο κ. Ρήγας βάζει τώρα στο τραπέζι και την ΑΟΖ του Αιγαίου, όπως την αποκαλεί, ενώ παγίως η Α­θήνα μιλάει για ελληνική ΑΟΖ.

Εκτός τόπου και χρόνου είναι η άποψη του κ. Ρήγα, σύμφωνα με την οποία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ απαιτείται η συνεννόηση με την Τουρκία. Απόδειξη; Η Κύπρος ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ, παρά τις αντιδράσεις και τις απειλές της Άγκυρας.

Ο αναπληρωτής υπουρ­γός Άμυνας δεν σταμάτησε εκεί, προχώρησε παρακάτω, κάνοντας και τις σχετικές ευχές: «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο». Αγνοεί (;) ότι αναγνωρίζοντας κανείς στην Τουρκία δικαιώματα στην ΑΟΖ, ουσιαστικά της ανα­γνωρίζει δικαιώματα και στον ενδεχόμενο πλούτο (κοιτάσματα) που μπορεί να κρύβεται στο Αιγαίο;

Μιλάει ακόμη ο κ. Ρήγας για τη… «σύμμαχο Τουρκία», τη στιγμή που τα πολεμικά της παραβιάζουν συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τούρκοι υπουργοί απειλούν με πόλεμο και… νέα απόβαση στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι για τις… καινοφανείς απόψεις του αναπλη­ρωτή υπουργού οι αντιδράσεις ήταν περιορισμένες. Από την πλευρά του Δ. Καμμένου και του Ν. Νικολόπουλου. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης απόλυτη σιωπή, το ίδιο και από τον… αρχιστράτηγο Καμμένο.

Φωτο: www.businessnews.gr


Σχολιάστε εδώ