Λογαριάζουν τα Τίρανα χωρίς τον ξενοδόχο…
Όσοι ήλπιζαν ότι με την ταφή του Κωσταντίνου Κατσίφα θα τελείωνε η κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και θα συνέχιζαν όλα κανονικά μάλλον έκαναν λάθος.
Το ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες δείχνει ότι υπάρχει βαθιά ριζωμένη καχυποψία και εχθρότητα εναντίον της Ελλάδας και αρκεί μία αφορμή για να εκδηλωθεί, καθώς μάλιστα υποδαυλίζεται και από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων.
Η Αθήνα πάντως -και θα το θυμίζουμε διαρκώς- είχε θέσει, όταν ξεκίναγε να… λύσει και τα προβλήματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων ο Νίκος Κοτζιάς, συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ. Απόφαση που πρόκειται να ληφθεί τον επόμενο Ιούνιο.
Οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται και μάλιστα υπάρχει και πισωγύρισμα σε αρκετά ζητήματα, κυρίως σε ό, τι αφορά τη μειονότητα αλλά και τη Συμφωνία Θαλασσίων Συνόρων.
Πάντως, στα Τίρανα επαναλαμβάνεται η γνωστή πλειοδοσία μεταξύ των πολιτικών για το ποιος θα είναι πιο οξύς έναντι της Ελλάδας.
Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δεν διακρίθηκε ποτέ για τον φιλελληνισμό του…
Με αφορμή τη δολοφονία Κατσίφα βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει μία γενική επίθεση εναντίον της μειονότητας, αφού έκανε λόγο για οργανωμένο επεισόδιο από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ο Κατσίφας ήταν «μέλος των ακραίων, ρατσιστικών, εξτρεμιστικών κύκλων εναντίον των Αλβανών», και ότι «το σενάριο αυτό στήθηκε για να αναδειχθεί η υπόθεση της Βορείου Ηπείρου».
Και κατέληξε ο κ. Μπερίσα, χωρίς πια να κρύβει την πρόθεσή του, προτείνοντας την κατάργηση του εορτασμού του «ΟΧΙ» στην Αλβανία, καθώς, όπως είπε, είναι μια «σοβινιστική γιορτή που στοχεύει τη Βόρειο Ήπειρο»…
Η συζήτηση που επιχειρεί να ανοίξει ο κ. Μπερίσα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς θα στραφεί τελικά εναντίον της μειονότητας με περιστολή δικαιωμάτων της που αφορούν την ελεύθερη έκφραση και ελεύθερη χρήση των εθνικών συμβόλων της, όπως η σημαία, καθώς και άλλα δικαιώματα, όπως είναι η εκπροσώπηση σε τομείς της δημόσιας ζωής και η εκπαίδευση.
Αλήθεια, μήπως ο κ. Μπερίσα θεωρεί ότι αντί του εορτασμού του «ΟΧΙ», που, όπως λέει, είναι σοβινιστική γιορτή, θα πρέπει να γιορτάζουν οι Αλβανοί μαζί με τους ακροδεξιούς Ιταλούς την επέτειο της (κοινής) επίθεσης του Μουσολίνι, εκ μέρους του Άξονα, εναντίον της Ελλάδας;
Απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στον χειρισμό ορισμένων θεμάτων. Αναφερόμαστε στη δημόσια καταγγελία του Νίκου Κοτζιά, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι στον Στρατό δεν αναγνωρίζουν τα σύνορα με την Αλβανία, καθώς τέτοιες αναφορές, όπως έδειξε και η άμεση αντίδραση του αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αλβανική πλευρά.