Βάζουν χέρι στις θυρίδες…

Βάζουν χέρι στις θυρίδες…

Χέρι και στις θυρίδες των τραπεζών σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας. Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει το χωρίς προειδοποίηση άνοιγμα και τη δέσμευση του περιεχομένου των θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι θυρίδες ήταν το μοναδικό τραπεζικό προϊόν στο οποίο μέχρι τώρα δεν είχε «βάλει χέρι» η κυβέρνηση. Τους τελευταίους μήνες είχε προχωρήσει στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και στην κατάσχεση του περιεχομένου τους. Έτσι, δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες πολίτες είδαν να κάνουν φτερά εκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις, μισθούς και συντάξεις.

Στο υπουργείο εκτιμούν (υποστηρίζουν) ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων έχει αποθηκεύσει σημα­ντικά ποσά στις θυρίδες, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανοίγοντάς τες, η κυβέρνηση θα μπορέσει να εισπράξει μέρος ή το σύνολο της οφειλής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν συνολικά 320.000 θυρίδες, από τις οποίες οι 220.000 είναι μισθωμένες από πολίτες.

Τέρμα τα μετρητά
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση που θα προβλέπει αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αυξήσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος και να περιορίσει τις συναλλαγές με μετρητά. Σήμερα τα ποσοστά δαπάνης με κάρτες είναι 10% για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 20% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω. Η προοπτική είναι τα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ το υποχρεωτικό όριο για την πληρωμή δαπάνης με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Φωτό: star.gr


Σχολιάστε εδώ