ΧΟΡΟΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ:  I-DANCE #2

ΧΟΡΟΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ: I-DANCE #2

Inclusive Dance Convention
2 Δεκεμβρίου 2018 | Μικρή Σκηνή & σε διάφορους χώρους της Στέγης | 11:30-17:00

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καλεσμένοι από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν άτομα με και χωρίς αναπηρία πάνω στις απεριόριστες δυνατότητες και την προσβασιμότητα του σύγχρονου χορού.


Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση οργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα εξωστρεφές, διαδραστικό συνέδριο που καταρρίπτει στερεότυπα και προτείνει καινοτόμες πρακτικές για να απογειώσει, σωματικά και ψυχικά, χορευτές με και χωρίς αναπηρία στις 2 Δεκεμβρίου.
Σε συνεργασία με τρεις ευρωπαϊκούς φορείς –το ολλανδικό Holland Dance Festival, το σουηδικό Skånes Dansteater και τη βρετανική Stopgap Dance Company– και παρουσία ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να προωθήσει, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, προοδευτικές ιδέες για την εξέλιξη των δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρία και την πρόσβασή τους στην τέχνη του χορού και, κατ’ επέκταση, στον πολιτισμό.
Στους εισηγητές περιλαμβάνονται καλλιτέχνες, ερευνητές, κοινωνικοί ακτιβιστές, φοιτητές και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία για εκμάθηση νέων τεχνικών και χορογραφιών συμπεριληπτικού χορού, υπό την καθοδήγηση σημαντικών δασκάλων και οργανώσεων.

Συντονισμός: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Σε συνεργασία με: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Ηνωμένο Βασίλειο)
Συντονισμός έργου: Ντόρα Βουγιούκα, Μυρτώ Λάβδα
Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ομιλίες | Μικρή Σκηνή
Με ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά, καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα, σε όλες τις παρουσιάσεις.

11:30-11:45 | Καλωσόρισμα

11:45-12:15 | Χορός και Αναπηρία: Μια επισκόπηση θεωριών και πρακτικών χορού χωρίς διακρίσεις 

Ομιλήτρια:
Μπετίνα Παναγιωτάρα, θεωρητικός χορού & δημοσιογράφος
Ποιο είναι το περιεχόμενο του συνεχιζόμενου δημόσιου διαλόγου πάνω στον χορό και την αναπηρία και ποια είναι τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά πλαίσια; Αυτή η παρουσίαση θα περιγράψει και θα εξετάσει τις υπάρχουσες κοινωνικοπολιτιστικές συνθήκες, τις εκπαιδευτικές υποδομές και τις διαθέσιμες πρακτικές του χορού χωρίς διακρίσεις, εστιάζοντας σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα iDance, το οποίο χρηματοδοτείται από το Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόθεση είναι να σκιαγραφήσουμε, να εξετάσουμε και να συζητήσουμε υπάρχουσες πραγματικότητες –ειδικά στην εκπαίδευση– στο πεδίο του σύγχρονου χορού και της αναπηρίας, παραθέτοντας από συγκεκριμένες μελέτες περιπτώσεων μέχρι εθνογραφικές προσεγγίσεις, καταλήγοντας σε έναν ενδεικτικό οδηγό βέλτιστων πρακτικών που συμβάλλουν στην ποικιλομορφία του πεδίου.


12:15-13:15 | Χορός χωρίς σύνορα

Πώς μπορεί να διαδοθεί η γνώση που κατέχουν οι καλλιτέχνες με αναπηρία; Και πώς μπορούν οι καλλιτέχνες με αναπηρία να φτάσουν να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους;

Πάνελ συζήτησης με χορευτές και χορογράφους που έχουν συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα ανταλλαγής στο πλαίσιο του iDance.
Ομιλητές:
Siobhan Hayes, προσωρινή καλλιτεχνική συνδιευθύντρια (Stopgap Dance Company, Ηνωμένο Βασίλειο)
Madeleine Månsson, χορεύτρια (Skånes Dansteater, Σουηδία)
Chris Pavia, καλλιτέχνης του χορού (Stopgap Dance Company, Ηνωμένο Βασίλειο)
Sander Verbeek, χορευτής (Holland Dance Festival, Ολλανδία)
Ντέμη Παπαθανασίου, χορεύτρια (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελλάδα)
Μέντη Μέγα, χορογράφος (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελλάδα)

13:15-14:00 | Με τους όρους ποιανού;

Ομιλήτρια:
Janice Parker, καλλιτέχνης/χορογράφος (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η χορογράφος, υπέρμαχος της διαφορετικότητας και καλλιτέχνης Τζάνις Πάρκερ θα μοιραστεί την εμπειρία της από την εργασία στον τομέα του χορού για άτομα με αναπηρία τα τελευταία 40 χρόνια. Θα αμφισβητήσει τις τρέχουσες κυρίαρχες ιεραρχίες στην αισθητική, τη μορφή και τις διαδικασίες του χορού, καθώς επίσης στην πρόσβαση και την εκπαίδευση, θα δώσει παραδείγματα διαφορετικών δρόμων και επιλογών, θα εξετάσει τι σημαίνει για τα άτομα με αναπηρία να έχουν ηγετικό ρόλο στον χορό και θα ζητήσει από όλους μας να σκεφτούμε ποιες ενέργειες μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, να δράσουμε ποικιλόμορφα και να παρουσιάσουμε δυνατότητες για το μέλλον.

14:00-15:00 | Δικτύωση και ελαφρύ γεύμα

Εργαστήρια | 15:00-16:30

Εργαστήριο 1 | Μικρή Σκηνή
Εκπαίδευση και εργασία στον χορό ως καλλιτέχνης με αναπηρία
Με την Janice Parker (καλλιτέχνης/χορογράφος)

Στα αγγλικά, με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς επίσης και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ένα εργαστήριο χορού και κίνησης για όλους, με ή χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες ή αρχάριους στον χορό. Θα δουλέψουμε ξεκινώντας από το προσωπικό λεξιλόγιο κίνησης του κάθε ατόμου για να εξερευνήσουμε και να αναπτύξουμε δυνατότητες και προοπτικές γύρω από τρόπους κίνησης και απελευθέρωσης του λεξιλογίου του σώματος. Το εργαστήριο θα είναι αυτοσχεδιαστικό, αλλά και κατευθυνόμενο, με ευκαιρίες να δουλέψουμε τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον, αλλά και εστιάζοντας στον εαυτό μας.

Εργαστήριο 2 | Αίθουσα χορού (4ος όροφος)
Χορός σε κοινότητα χωρίς διακρίσεις
Με τη Siobhan Hayes (χορεύτρια) και τον Chris Pavia (χορευτής)
Στα αγγλικά, με διαδοχική διερμηνεία στα ελληνικά, καθώς επίσης και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Δύο καλλιτέχνες της ομάδας χορού Stopgap, η Siobhan Hayes και ο Chris Pavia, θα πραγματοποιήσουν ένα εργαστήριο σύγχρονου χορού χωρίς διακρίσεις, βασισμένο στις μεθόδους και την προσέγγιση της Stopgap σε ό,τι αφορά την εργασία μέσα στην κοινότητα. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει ένα σύντομο μάθημα τεχνικής, ενώ θα ακολουθήσουν δημιουργικές εργασίες. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε συμμετέχοντες με και χωρίς αναπηρία, οι οποίοι έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία στον χορό.

16:30-17:00 | Χορευτική παρέμβαση | Φουαγιέ 4ου ορόφου

Σύντομες παρουσιάσεις από τη χορογραφική εξερεύνηση με τίτλο “Cherry-Picked” που δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στο εβδομαδιαίας διάρκειας iDance Residency στο Μάλμε της Σουηδίας, τον Ιούλιο του 2018.

1η περφόρμανς:
Χορογράφος: Siobhan Hayes (Ηνωμένο Βασίλειο)
Χορεύτριες: Ειρήνη Κουρούβανη (Ελλάδα), Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη (Ελλάδα), Φλώρα Βερμίσογλου (Ελλάδα)
Μουσική: Robbins Island Music Group, “Soft Breezes”

2η περφόρμανς:
Χορογράφος: Nadenh Poan (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η πρεμιέρα στη Σουηδία έγινε με τους:
Χορεύτριες: Σμαράγδα Βάγια (Ελλάδα), Ναταλία Μπάκα (Ελλάδα), Βιβή Χριστοδουλοπούλου (Ελλάδα)
Στη Στέγη η χορογραφία θα παρουσιαστεί με τους:
Χορεύτριες: Σμαράγδα Βάγια (Ελλάδα), Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη (Ελλάδα), Βιβή Χριστοδουλοπούλου (Ελλάδα)
Μουσική: Nadenh Poan, “Drum Wave”


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
2 Δεκεμβρίου 2018
Μικρή Σκηνή και σε διάφορους χώρους της Στέγης | 11:30-17:00

Είσοδος ελεύθερη

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία (1) ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

http://www.sgt.gr/gre/SPG2201/


Σχολιάστε εδώ