Οι «παρέες» βούλιαξαν και διέσυραν διεθνώς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Ένα οδοιπορικό αποκαλύπτει τους μεγάλους φταίχτες αλλά και ποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους
Από τις 9 Δεκεμβρίου 2017, που πραγματοποιείται η βίαιη, κατευθυνόμενη και χειραγωγημένη αλλαγή της επιτυχημένης διοίκησης του κ. Αυγερινού, ο ΕΕΣ βρίσκεται έρμαιο των πρώην εξαπτέρυγων του προέδρου του παλαιού «CLUB» ο οποίος τους ανέδειξε και βέβαια συνεργάσθηκαν άψογα μαζί του.
Έτσι ξεκινάει μια σκοτεινή περίοδος δέκα μηνών για τον ΕΕΣ κι αυτό γιατί τα άτομα που συνυπηρετούν με τους μετέπειτα δύο προέδρους στελεχώνοντας το ΚΔΣ του ΕΕΣ δεν είναι άλλα από αυτά που διοικούσαν τον Οργανισμό και τον οδήγησαν στην καταστροφή.
Άτομα που για χρόνια ολόκληρα εκμεταλλεύονταν τον ΕΕΣ προς ίδιον όφελος, άτομα που χωρίς ενδοιασμούς υποδαύλιζαν και υπονόμευαν το έργο τόσο της προσωρινής διοίκησης όσο του έμμισθου προσωπικού και των εθελοντών. Αυτά λοιπόν τα άτομα που ευθύνονται για τις απώλειες, κάθε είδους, του ΕΕΣ, έρχονται σήμερα με τη νέα διοίκηση να αυτοχαρακτηρισθούν «σωτήρες του ΕΕΣ».
Πρέπει να επισημανθεί με έμφαση ότι τα μέλη που απαρτίζουν το νυν ΚΔΣ του ΕΕΣ είναι τα ίδια με την παλαιά αμαρτωλή εποχή. Όλους αυτούς τους μήνες αυτός ο σκληρός πυρήνας των πρώην συνεργατών Μαρτίνη εργάζεται προετοιμάζοντας την επάνοδό του. Με μηχανορραφίες, μεθόδους ψυχολογικής βίας προς τους εκλέκτορες, με φαινόμενα λαϊκισμού και ρεβανσισμού, με κατασκευασμένες δικαιολογίες, με δόλιους τρόπους προσπαθούν να υπονομεύσουν για άλλη μια φορά τα θεμέλια του ΕΕΣ, εξυφαίνοντας την αποσύνθεσή του.
Δυστυχώς, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε. Οφείλουμε όλοι μαζί να υψώσουμε ένα ανάχωμα στη διαβρωτική επαναφορά των παλαιών Διοικήσεων και να υπερασπισθούμε την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του ΕΕΣ. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία εξωτερική κι εσωτερική δύναμη να αλλοιώσει τον ΕΕΣ.
Είναι γνωστό ότι οι πριν από το 2013 διοικήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) πάντοτε τον Ανδρ. Μαρτίνη και εναλλαγή -κατά κανόνα- των ίδιων προσώπων στις θέσεις των μελών του ΚΔΣ, είχαν φέρει το σωματείο σε διοικητικό, οικονομικό και διαχειριστικό αδιέξοδο. Επιπλέον, υπήρχε άρνηση κάθε είδους συνεργασίας με τη Διεθνή Ομοσπονδία κυρίως στα θέματα της τροποποίησης του απαρχαιωμένου Καταστατικού, όπως είχαν πράξει όλοι οι Ευρωπαϊκοί Σύλλογοι, αλλά και διενέργειας εκλογών με τροποποιημένο, νέο Καταστατικό.
Υπό το βάρος όλων αυτών, ο Ανδρ. Μαρτίνης αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και μαζί του παραιτήθηκε και ένας αριθμός μελών του ΚΔΣ. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να ορισθεί προσωρινό ΚΔΣ αρχικά με την 855/21-10-2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών και στη συνέχεια διορίσθηκαν άλλες διοικήσεις, με άλλες δικαστικές αποφάσεις, λόγω της προσφυγής στα δικαστήρια ορισμένων ομάδων που ανέπτυσσαν κυρίως στο παρελθόν δραστηριότητα στα διοικητικά και οικονομικά πράγματα του ΕΕΣ (εκμεταλλευόμενες κυρίως τις αδυναμίες του υπάρχοντος παλαιού Καταστατικού).
Έτσι, μέχρι τον Μάρτιο του 2015 υπήρξαν πέντ’-έξι προέδροι ΚΔΣ, προσωρινών διοικήσεων!
Η πλειοψηφία των διορισμένων με δικαστικές αποφάσεις μελών των προσωρινών Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων του ΕΕΣ, κυρίως υπό την προεδρία του Αντ. Αυγερινού, παρά τις αντιξοότητες (οικονομικές, διοικητικές, συνεχείς προσφυγές στα Δικαστήρια κ.λπ.), προσπάθησε να ανταποκριθεί στις επιταγές των δικαστικών αποφάσεων αλλά και τις αποφάσεις της ΔΟΕΣ. Με πολύ κόπο μάλιστα η διοίκηση Αυγερινού κατόρθωσε την επιτυχή τροποποίηση του Καταστατικού από τη γενική συνέλευση του σωματείου (Απρίλιο 2015), τη νομότυπη έγκρισή του από τη δικαστική αρχή, την άμεση προκήρυξη εκλογών (Σεπτέμβριος 2015) για την εκλογή τακτικής διοίκησης και προπαντός συνέβαλε στη διατήρηση και εφαρμογή των αρχών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, κρατώντας με τη συμμετοχή και την αμέριστη προσφορά όλων των ερυθροσταυριτών όρθιο τον ΕΕΣ μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης της χώρας μας. Έργο που έτυχε της καθολικής αναγνώρισης από τις αρμόδιες αρχές αλλά και από τους πολίτες της χώρας μας.
Σε έγγραφό της μάλιστα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού (13 Μαρτίου 2018) συγχαίρει τη διοίκηση Αυγερινού σημειώνοντας:
«Τα τελευταία τρία χρόνια η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) σε στενή συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιό του κατάφεραν να ανταποκριθούν επιτυχώς στις αυξημένες ανάγκες της προσφυγικής κρίσης. Μαζί μπορέσαμε να παράσχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που λόγω εμπόλεμων συγκρούσεων, διώξεων ή φτώχειας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Είμαστε υπερήφανοι για αυτήν τη συντονισμένη προσπάθεια και ευγνώμονες απέναντι στην ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (δηλαδή του κ. Αντ. Αυγερινού) για την εξαιρετική συνεργασία».
Όμως, η πορεία προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκλογών ανακόπηκε με δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (δύο ημέρες προ των εκλογών) από φίλους του παλαιού, αμαρτωλού καθεστώτος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση Αυγερινού, στην προσπάθειά της να φέρει σε πέρας το έργο που της είχε ανατεθεί, τήρησε πάντοτε όσα κατά καιρούς είχαν συμφωνηθεί με τη Διεθνή Ομοσπονδία.
Αποκορύφωμα η συμμετοχή της στη «διαδικασία διαμεσολάβησης με σκοπό να επιτευχθεί εξωδικαστική επίλυση των διαφορών που αφορούν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό», στην οποία οι εκπρόσωποι της ΔΟΕΣ έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η απόφαση που θα εκδοθεί επί της κυρίας αγωγής ακύρωσης του Καταστατικού θα τηρηθεί από όλα τα συμμετέχοντα μέλη ως προς το βασικό ζήτημα της διενέργειας των εκλογών με το παλαιό (1965) ή το νέο Καταστατικό.
Με αγωνία για την τύχη του ΕΕΣ, πικρία και αγανάκτηση, διαπιστώθηκε ότι ενώ το τότε προσωρινό ΚΔΣ (διοίκηση Αυγερινού) τήρησε με ευλάβεια όσα είχαν συμφωνηθεί και διαλαμβανόταν στο πόρισμα της επιτροπής, δρομολογώντας την προσφυγή στις εκλογές, αντιθέτως τα άλλα «μέρη» που είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία διαμεσολάβησης αθέτησαν τη συμφωνία. Δηλαδή, όταν εξεδόθη η απόφαση του Δικαστηρίου (Δεκέμβριος 2017) προκειμένου να γίνουν εκλογές με το νέο Καταστατικό δεν τήρησαν την συμφωνία με τη ΔΟΕΣ και εφεσίβαλαν την απόφαση, που θα εκδικασθεί τον Απρίλιο 2019.
Έτσι, διάφοροι διεκδικητές της εξουσίας στον ΕΕΣ, μεταξύ των οποίων και μέλη τα οποία συμπορεύθηκαν απόλυτα με τον Μαρτίνη, εμφανίσθηκαν να διεκδικούν την εξουσία και με το υπάρχον τότε ΚΔΣ συνέβαλαν στην επαναφορά του ΕΕΣ στην κατάσταση προ του 2013.
Πράγματι, ύστερα από αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και άλλων υποψηφίων για διορισμό άλλης προσωρινής διοικήσεως, διορίσθηκε νέο προσωρινό ΚΔΣ (Φεβρουάριος 2018) στον ΕΕΣ. Το Συμβούλιο αυτό παραβίασε κατάφωρα την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης (CMC) και κυρίως την ανάληψη της υποχρέωσης να σταματήσουν οι προσφυγές στα δικαστήρια, να συσταθεί η προτεινόμενη από τη CMC επιτροπή για τον έλεγχο, την ακριβή τήρηση του Καταστατικού και την εφαρμογή στις προσεχείς εκλογές του μητρώου των μελών του ΕΕΣ με βάση τα πορίσματα της επιτροπής αυτής.
Το διορισθέν προσωρινό ΚΔΣ ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με την αντικατάσταση των διοικήσεων των περιφερειακών τμημάτων και άλλων οργάνων του ΕΕΣ και τοποθέτησε μέλη προσκείμενα στους ίδιους ή στο προ του 2013 καθεστώς διοίκησης.
Για τις τοποθετήσεις δε αυτές οι σχηματισθείσες μέσα στο ΚΔΣ ομάδες διαφώνησαν μεταξύ τους και ήλθαν σε ρήξη επειδή η καθεμιά ήθελε να διορισθούν οι δικοί της, αδιαφορώντας, όπως ήταν επόμενο, για το συμφέρον του σωματείου. Έτσι, καθαιρέθηκε, με πρόταση μομφής, ο γενικός γραμματέας του ΚΔΣ και στη συνέχεια οδηγήθηκε σε παραίτηση.
Εξάλλου, το νέο αυτό Συμβούλιο επανέφερε το καθεστώς Μαρτίνη, αφού αγνόησε παντελώς την απόφαση της CMC (Επιτροπή Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης) σχετικά με τον έλεγχο του μητρώου των μελών αλλά και την ύπαρξη του νέου Καταστατικού. Καταστατικό το οποίο είχε ήδη εγκριθεί με δύο αποφάσεις δικαστηρίων (η μία του Αρείου Πάγου), δημοσιεύθηκε με τον προβλεπόμενο τύπο και απέκτησε νόμιμη ισχύ. Το ΚΔΣ, όμως, αντί να πράξει αυτά, προκήρυξε εκλογές με βάση το απαρχαιωμένο Καταστατικό και με συμμετοχή μελών τα οποία είχαν εγγραφεί μέχρι το 2012. Απέκλεισε έτσι από τις αρχαιρεσίες μέλη που είχαν εγγραφεί, νομίμως, μετά το 2013, είτε με βάση το παλαιό είτε με το νέο, και αυτό εντελώς παράνομα, κατά παράβαση βασικών διατάξεων του Συντάγματος και του νόμου.
Έτσι η διοίκηση Αλεξανδρή προκήρυξε εκλογές (Ιούνιος 2018) με το παλαιό Καταστατικό και επανήλθαν στο νέο ΚΔΣ όλοι οι παλαιοί συνεργάτες της εποχής Μαρτίνη.
Κάποιοι λοιπόν έσφαλαν και υποχρεούνται να ζητήσουν συγγνώμη από την ελληνική κυβέρνηση, από τους ερυθροσταυρίτες και από τον ελληνικό λαό για τους λανθασμένους χειρισμούς τους, με τους οποίους δυστυχώς οδήγησαν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε καταστάσεις που ντροπιάζουν την παράδοση και την ένδοξη παρακαταθήκη του. Είναι βέβαιο ότι η ΔΟΕΣ, όπως υποσχέθηκε, θα αντιδράσει στην επιχειρούμενη παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος και δεν θα επιτρέψει να γίνει Γενική Συνέλευση με το παλαιό Καταστατικό, αφού τότε θα συμμετάσχουν πάλι οι γνωστοί φίλοι του παλαιού «club», οδηγώντας τον ΕΕΣ στην ίδια σημερινή κατάσταση διάλυσης και ανυποληψίας (με νέο, δήθεν, Διοικητικό Συμβούλιο, φίλων όμως του αμαρτωλού καθεστώτος και ενδυομένων τη μάσκα των δήθεν μεταμεληθέντων).