EFSF: «Πράσινο φως» στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

EFSF: «Πράσινο φως» στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που είχαν εγκρίνει κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Ιουνίου 2018, οι 19 Υπουργοί Οικονομικών.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν είναι:

1. Ένας μηχανισμός για την υπό όρους κατάργηση της επιτάχυνσης (step up) του επιτοκίου των δανείων του δεύτερου προγράμματος, για την περίοδο από το 2018 και μετά.
2. Περαιτέρω επέκταση της περιόδου χάριτος για τους τόκους και τις αποσβέσεις κατά 10 έτη σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. προς την Ελλάδα.
3. Παράταση της ανώτατης μέσης ωρίμανσης των προαναφερθέντων δανείων κατά 10 έτη.

Ο Κλάους Ρέγκλιγνκ, διευθύνων σύμβουλος του ESM / EFSF  επεσήμανε: «Για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμιστικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα ESM, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 εξαρτάται από τη συνέχιση των βασικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μεταρρυθμιστικά μέτρα και πολιτικές δεσμεύσεις κατά την περίοδο παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα».


Σχολιάστε εδώ