Το… «Ουράνιο Τόξο» φωτίζει τα Σκόπια!

Το… «Ουράνιο Τόξο» φωτίζει τα Σκόπια!

Στο Ξινό Νερό της Φλώρινας οργανώθηκε το Συνέδριο του «Ουράνιου Τόξου» με θέμα την εκλογή νέων οργάνων όπου συζητήθηκε το «μέλλον του ‘‘μακεδονισμού’’ στην Ελλάδα» και βεβαίως δεν θα άξιζε καν η αναφορά της είδησης καθώς το μέγεθος της συγκεκριμένης οργάνωσης, όπως έχει αποτυπωθεί και σε αρκετές εκλογικές διαδικασίες, είναι μάλλον αμελητέο.

Αλλά η ατζέντα του «Ουράνιου Τόξου», παρά την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, για λόγους και ιδεολογικούς (εμμονή στη συνταγματική ονομασία) αλλά και πιο ιδιοτελείς (καθώς πια δεν είναι τόσο χρήσιμοι για την προώθηση του «μακεδονισμού»), είναι ενδιαφέρουσα, καθώς μας προετοιμάζει για προβλήματα με τα οποία σύντομα μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι.

Το γεγονός ότι το συνέδριο αποφάσισε ότι ναι μεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν «συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις».

Στο ψήφισμα καλούν τη χώρα μας να αναγνωρίσει «μακεδονική μειονότητα», να εισάγει τη «μακεδονική γλώσσα» στη δημόσια εκπαίδευση, στις περιοχές που… ομιλείται, να επιτρέψει την άνευ ορών επιστροφή των «μακεδόνων» πολιτικών προσφύγων και να νομιμοποιήσει τη «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», βάσει των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Απλώς το ερώτημα είναι το εξής: Αυτά, όλα, εμπίπτουν σε διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών ή επειδή αφορούν έλληνες πολίτες δεν αφορούν τη Συμφωνία; Ή απλώς τα Σκόπια θα παραπέμπουν στους έλληνες πολίτες που ομιλούν τη «μακεδονική γλώσσα» και έχουν «μακεδονική παράδοση» και είναι ίδιοι ή απόγονοι εκείνων που περιγράφει το Σύνταγμα στο άρθρο 36, οι οποίοι διώχθηκαν και εκπατρίσθηκαν για τη «χωριστή ταυτότητα του ‘‘μακεδονικού λαού’’ και του ‘‘μακεδονικού κράτους’’…». Εντελώς συμπτωματικά, είναι το άρθρο το οποίο εξαίρεσε ο κ. Ζάεφ από την εφαρμογή της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία»…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ