Σταθάκης: Φαντασιακό το σκάνδαλο
Η μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτελεί κεντρικό στόχο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ως το 2030, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του σχεδίου στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Γιάννης Δημαράς και ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Η ηγεσία του ΥΠΕΝ τόνισε ότι με την εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου υπερκαλύπτονται οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, την εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με συνολικές επενδύσεις άνω των 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στρατηγικό στόχο του Σχεδίου αποτελεί επίσης η μείωση της ενεργειακής φτώχειας καθώς και η ανάπτυξη του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων, τομέας στον οποίο όπως αναφέρθηκε διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα απο αγροτικούς συνεταιρισμούς και Δήμους.
Ο κ. Σταθάκης ανήγγειλε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή της “μικρής” διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου καθώς και ότι θα γίνουν νέες προκηρύξεις προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες, βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών ρεύματος με χρέη προκειμένου να βρεθεί λύση με στόχο να συνεχιστεί ηλεκτροδότηση. “Θα εξαντλήσουμε τον ρόλο μας αλλά αυτό έχει και ένα όριο”, τόνισε.
Πρόσθεσε ακόμη:
– Για τις αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΕΛΠΕ και λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ) επανέλαβε ότι είναι φυσιολογικό να δοθούν παρατάσεις.
– Η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου θα συνεχιστεί με υπουργική απόφαση που ο ίδιος υπέγραψε σήμερα. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναβάθμισή τους. Η δεύτερη λιγνιτική μονάδα στο σταθμό της Φλώρινας (η άδεια της οποίας περιλαμβάνεται στο διαγωνισμό για την αποεπένδυση της ΔΕΗ) “χωρά” στον ενεργειακό σχεδιασμό με την προϋπόθεση ότι θα αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υπόλοιπες μονάδες.
– Η ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα διασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση. Η μικρή διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου θα λειτουργήσει το 2020 και και για τη μεγάλη μέσω Αττικής που δεν αναμένεται πριν το 2022 εκτίμησε ότι είναι θέμα την εβδομάδα να λυθεί σε διάλογο με την Κομισιόν. Είναι σε εξέλιξη επίσης μελέτη της ΡΑΕ για την κάλυψη του κενού μέχρι να λειτουργήσει η μεγάλη διασύνδεση.
– Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream δεν έχει πάρει μορφή συγκεκριμένου project αδειοδοτημένου και συγχρονισμένου με το κοινοτικό καθεστώς. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις εταιρείες να συνεχίσουν τις συζητήσεις για συνεργασία σε εμπορική βάση.
– Για το θέμα της ΔΕΠΑ – ELFE έκανε λόγο για φαντασιακά σκάνδαλα και παρέπεμψε στη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή. Υπογράμμισε πάντως ότι η εμπορική σχέση της ΔΕΠΑ με την ELFE ρυθμίζεται από δικαστική απόφαση που επέβαλε τη συνέχιση του τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο ενώ παρέπεμψε στην γραπτή απάντηση που έδωσε χθες σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος των χρεών δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, στελέχη της οποίας εμπλέκονται στην υπόθεση.
Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Όταν ολοκληρωθεί θα κατατεθεί στη Βουλή και στην Κομισιόν.
Πηγή: dikaiologitika.gr