Φωτιές άναψε στη ΝΔ η… μεταγραφή του Τατσόπουλου

Φωτιές άναψε στη ΝΔ η… μεταγραφή του Τατσόπουλου

-Διαφωνούν Καραμανλικοί και Σαμαρικοί

Υποβόσκει η αναταραχή στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη μεταγραφή του συγγραφέα και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλου. Επιφανειακή η ηρεμία. Και αν επισήμως δεν καταγράφηκε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- καμία ένταση ή και διαφωνία… γαλάζιας απόχρωσης, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους βουλευτές και στελέχη διαγωνίζονται στις γκρίνιες και στο ανάθεμα.

Για πρώτη ίσως φορά στα χρονικά συμπορεύονται στις… διαφωνίες τους Καραμανλικοί και Σαμαρικοί. Διαφωνίες που θα παραμείνουν ενεργές μέχρι τις εκλογές, οπότε είτε θα σβήσουν είτε θα αποτελέσουν αφορμή για κριτική. Από την πλευρά τους οι Μητσοτακικοί υ­περαμύνονται της ορθότητας της επιλογής τους και δηλώνουν βέβαιοι ότι μακροπρόθεσμα θα δικαιωθούν, ενώ διαμηνύουν ότι οι… μεταγραφές θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας να έχει χτυπήσει ταβάνι (υπερβαίνει το 80%) αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές, το άνοιγμα σε άλλους χώρους αποτελεί μονόδρομο για τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σε χώρους που είτε δεν έχει πρόσβαση είτε α­ντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και δυσπιστία, αν όχι με εχθρότητα. Τη λύση θα την αναζητήσει σε πρόσωπα που έχουν ερείσματα και αποδοχή στους συ­γκεκριμένους χώρους. Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική υπηρετεί η μεταγραφή του Π. Τατσόπουλου, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Κάτι που αμφισβητείται από πλειάδα στελεχών της παράταξης, με το σκεπτικό ότι ο συγκεκριμένος δεν διαθέτει ειδικό βάρος και το πολιτικό εκτόπισμα για να… φέρει ψήφους στη Νέα Δημοκρατία.

Αντίθετα θεωρούν ότι με τον τρόπο που κινήθηκε, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, την τελευταία τετραετία έχει απολέσει μεγάλο τμήμα της ό­ποιας αξιοπιστίας διέθετε. Και εκεί ακριβώς ξεκινούν οι εσωκομματικές γκρίνιες. Και συνεχίζονται με αφορμή τις θέσεις που έχει ο Π. Τατσόπουλος σε βασικά ζητήματα (Σκόπια, ελληνοτουρκικά κ.ά.) αλλά και τις βαρύτατες κατηγορίες που είχε στο παρελθόν απευθύνει σε βάρος βασικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

«Η διεύρυνση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Σημασία έχει με ποιες διαδικασίες και κυρίως με ποια πρόσωπα την επιδιώκεις», σχολίαζαν γαλάζιοι βουλευτές. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη επιμένουν ότι από τη μεταγραφή αυτή η παράταξη θα ωφεληθεί τόσο σε επίπεδο ε­ντυπώσεων (από το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς) όσο και… ουσίας («θα φέρει ψήφους που δεν έχουμε»).

Εμφανίζονται δε βέβαιοι ότι οι Νεοδημοκράτες που διαφωνούν με τη μεταγραφή θα ψηφίσουν τελικά, διότι το ζητούμενο όλων «πρέπει να είναι πώς θα φύγουν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ», όπως λένε χαρακτηριστικά. Αναπτύσσουν δε τη θεωρία ότι ο Π. Τατσόπουλος δεν τοποθετήθηκε στο Επικρατείας για να έχει εξασφαλισμένη την εκλογή του, αλλά θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού (Βόρειος Τομέας). Οπότε εναπόκειται στους ψηφοφόρους να αποφασίσουν αν τον θέλουν ή όχι στο Κοινοβούλιο.

Σαφώς μικρότερης έντασης και έκτασης είναι οι εσωκομματικές ενστάσεις για την έτερη μεταγραφή, τον δημοσιογράφο Αντ. Πανούτσο. Ο τελευταίος έχει μεν μια σημαντική αποδοχή στον χώρο, κατά κύριο λόγο, του ποδοσφαίρου, αλλά δεν έχει το αναγκαίο ιδεολογικό και πολιτικό έρμα, που θα τον καταστήσει πόλο έλξης για τους ψηφοφόρους. Ο κ. Πανούτσος θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα.

Φωτό: lykavitos.gr


Σχολιάστε εδώ