Έρχεται φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα – Τι θα ισχύσει για θυρίδες, μετρητά, τέλος επιτηδεύματος

Έρχεται φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα – Τι θα ισχύσει για θυρίδες, μετρητά, τέλος επιτηδεύματος

Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων για την καταπολέμηση της χρήσης μετρητών στην οικονομία, ενώ ειλημμένη είναι και η απόφαση να γίνει μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες από τις οποίες είναι μισθωμένες οι περίπου 220.000 ή το 70%.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σχετική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο θα περιληφθεί και σειρά ρυθμίσεων φορολογικού χαρακτήρα που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους. Ειδικότερα, στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται να περιληφθούν διατάξεις για:
– το χωρίς προειδοποίηση άνοιγμα και δέσμευση του περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως σημειώνουν γνώστες των τεκταινόμενων στο υπουργείο Οικονομικών “το μοναδικό τραπεζικό προϊόν που έχει μέχρι σήμερα εξαιρεθεί από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις, είναι οι τραπεζικές θυρίδες”.

Αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα όταν λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για έναν οφειλέτη του δημοσίου είναι η δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών και η απόδοση στο δημόσιο ταμείο των ποσών που υπάρχουν σε αυτό για την απόσβεση της οφειλής. Μάλιστα η έκδοση του κατασχετηρίου τραπεζικών λογαριασμών γίνεται βάσει νόμου (που πιστοποιήθηκε με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας)  απροειδοποίητα προκειμένου να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον από τη μη παροχή της δυνατότητας στον οφειλέτη να σηκώσει τα χρήματα από τους λογαριασμούς του.

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σημαντικά ποσά από φορολογούμενους που έχουν οφειλές προς το δημόσιο έχουν “αποθηκευτεί” με τη μορφή των μετρητών στις θυρίδες και έτσι η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να τα κατασχέσει.

Διαβάστε περισσότερα στο capital.gr


Σχολιάστε εδώ