Δεν μας φταίει η Ιταλία, φταίμε εμείς, Αλέξη
Όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος λέει σε όλον τον ντουνιά ότι δεν έχουμε ανάγκη να δανειστούμε, εννοεί ότι δεν μπορούμε να δανειστούμε, ότι οι αγορές είναι απαγορευτικές. Αντίθετα, η Ιταλία, παρά την κρίση της, μπορεί και δανείζεται.
Όπως δανείζονται και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Συμπέρασμα: Δεν μας φταίει η Ιταλία, φταίμε εμείς, Αλέξη.
√ Στο… ψυγείο μπήκαν οι 120 δόσεις, ρύθμιση που θα εντασσόταν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και θα ίσχυε για μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, μπλοκάκια και επιχειρήσεις. Αιτία, ποιος άλλος από τα… αφεντικά, τους «θεσμούς», από τη στιγμή που τίποτα δεν κινείται στη χώρα μας χωρίς την άδειά τους.
Μάλιστα, τα τεχνικά κλιμάκια είπαν, ωμά, ότι δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης. Ο αριθμός των δόσεων θα ήταν ανάλογος με το ύψος της οφειλής και η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ήταν 50 ευρώ.
√ Ο μέχρι τώρα απολογισμός της απόδοσης του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει ως εξής:
• 56.734 είναι οι αιτήσεις ένταξης επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών και μέχρι τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία 92 επιχειρήσεις, 648 ελεύθεροι επαγγελματίες και 74 αγρότες.
√ Δεν πήγαν καλά οι χειμερινές ενδιάμεσες εκπτώσεις. Ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 7% και το 47% των επιχειρήσεων είχε χαμηλότερες πωλήσεις από πέρυσι.
√ Πάει τόσο καλά η βιομηχανία μας, που η ΔΕΗ θέλει να της φορτώσει τις δικές της ζημίες, αυξάνοντας κατά 10% την τιμή του ρεύματος. Ήδη υπάρχει μεγάλη αντίδραση, από τη στιγμή που με την κατάργηση των εκπτώσεων και την αύξηση αυτή το ενεργειακό κόστος θα είναι υψηλότερο κατά 45 εκατ. ευρώ.
√ Στα σκαριά νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη 6.000 ανέργων ηλικίας μέχρι 39 ετών, αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους αυτής της κατηγορίας θα λάβουν επιχορήγηση 50%.
√ Ας το έχετε υπόψη σας: Από τα 330 δισ. ευρώ που χρωστάμε τα 250 δισ. ευρώ, το 75% σχεδόν, αφορούν χρέος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.
√ Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζουν στελέχη της αγοράς ότι θα είναι η φετινή επιβάρυνση των επιχειρήσεων του φαρμάκου από τις αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και claw back αντίστοιχα) τις οποίες καλούνται να κάνουν ώστε να καλυφθεί η υπέρβαση σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Το «χαράτσι» είναι κατά 33% μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι, όταν οι επιχειρήσεις του χώρου είχαν επιστρέψει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.