Χ.Α.: Στις 593 μονάδες ο Γ.Δ., -6,3% οι τράπεζες

Χ.Α.: Στις 593 μονάδες ο Γ.Δ., -6,3% οι τράπεζες

Ακόμη μία μάχη, αυτή για τις 600 μονάδες, χάθηκε για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι ρευστοποιήσεις σάρωσαν εκ νέου με τις τράπεζες να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με πτώση 3,91% στις 593,05 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η νέα πτώση οδήγησε τον τραπειζικό δείκτη σε βουτιά 6,34%, ανεβάζοντας τις απώλειες της τελευταίας εβδομάδας κοντά στο 12%. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 38,97% της αξίας τους σε ένα τρίμηνο και περισσότερο από το 50% σε διάστημα έξι μηνών.


 Οι ανησυχίες για τα κόκκινα δάνεια και την επίπτωση που θα έχουν οι αυστηροί στόχοι για τη μείωσή τους στην κεφαλαιακή βάση τους είναι πιθανός η αιτία…


Το τελευταίο «χαστούκι», σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ήρθε από την MSCI η οποία προέβη στον υποβιβασμό τριών εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης. Η Wood χθες προειδοποιήσε για εκροές 211 εκατ. δολ. από τις ελληνικές μετοχές εξαιτίας της απόφασης της MSCI, ενώ σήμερα η UBS υποβάθμισε την τιμή- στόχο για τις μετοχές δύο τραπεζών.

Πάντως δεν δέχονται πιέσεις μόνο οι τράπεζες. Ο κλάδος προϊόντων προσωπικής φροντίδας και οικιακής χρήσης κατέγραψε πτώση 5,8%, ενώ απώλειες της τάξης του 5,6% είχε και εκείνος των βιομηχανικών προϊόντων.


Σχολιάστε εδώ