Στόχος του Τσίπρα η άλωση της Κεντροαριστεράς

Στόχος του Τσίπρα η άλωση της Κεντροαριστεράς

Πίσω από τις διώξεις Σημίτη και Χρυσοχοΐδη

Τον στόχο του Αλ. Τσίπρα για άλωση και κατάληψη του χώρου της Κεντροαριστεράς συνολικά, με ταυτόχρονη αποδόμηση του Κινήματος Αλλαγής, «υπηρετεί» η απόφαση της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Χρυσοχοΐδης, Μαλέσιος κ.ά.).

Απόφαση που βασίστηκε σε αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης που δεν συνοδεύονταν από αποδεικτικά στοιχεία, αλλά περιείχαν μόνο εικασίες και υπαινιγμούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία – συμπόρευση, ή έστω τη συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής, αποφάσισαν να βάλουν τα… μεγάλα μέσα. Ήτοι, τη στοχοποίηση στελεχών διά της σκανδαλολογίας. Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να απαξιώσουν και να περιορίσουν την απήχηση του Κινήματος Αλλαγής στον κόσμο. Με την ελπίδα ότι έτσι θα «αδειάσει» ο χώρος της Κεντροαριστεράς, κενό που θα σπεύσει να καλύψει ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο του σχεδίου για την απαγκίστρωσή του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα η προφυλάκιση του Γ. Παπαντωνίου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ η σχετική απόφαση θα μπορούσε να είχε εκδοθεί μήνες νωρίτερα. Μετά η απόφαση για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών Σημίτη και λοιπών, σε μια προσχεδιασμένη ακολουθία.

Στην υπόθεση αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ενδεχόμενο η όλη προσπάθειά τους να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Αντί να αποδομήσει και να περιθωριοποιήσει το Κίνημα Αλλαγής, να συσπειρώσει τα στελέχη και τον κόσμο του και αυτό να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα με αύξηση του ποσοστού του. Η αντίδραση των άμεσα «εμπλεκομένων», Κ. Σημίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Β. Μαλέσιου, ήταν ταυτόσημη: Ανοίξτε όσους λογαριασμούς θέλετε, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Από την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για «εκστρατεία λάσπης». Απευθυνόμενη δε προς τον κ. Τσίπρα, είπε χαρακτηριστικά: «Ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελ. Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι».


 Σειρά έχουν τα δάνεια των κομμάτων


Οι σφοδρές αντιδράσεις και οι κατηγορίες για σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων δεν αναμένεται να πτοήσουν το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας και το στενό επιτελείο του έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο και είναι αποφασισμένοι να το υλοποιήσουν «πατώντας επί πτωμάτων», με την πολιτική έννοια του όρου. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει και συνέχεια.

Μετά την υπόθεση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα έχουμε σύντομα και νέο «χτύπημα». Στην… ατζέντα του πρωθυπουργού υπάρχει μια σειρά από ανοιχτές υποθέσεις με δικαστικές προεκτάσεις, που προσφέρονται για πολιτική (κομματική) εκμετάλλευση. Μεταξύ αυτών είναι τα δάνεια Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, οι συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα στις αρχές του 2000 (υποβρύχια, φρεγάτες), η προμήθεια του C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά. Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να κινηθεί και η υπόθεση με το σκάνδαλο της Novartis, όπου εμπλεκόμενα είναι στελέχη τόσο του Κινήματος Αλλαγής όσο και της ΝΔ, ενώ θα προηγηθούν ΚΕΕΛΠΝΟ και «Ερρίκος Ντυνάν».

Οι «επιθέσεις» κατά του Κινήματος Αλλαγής από πλευράς Μαξίμου δεν θα περιοριστούν στο πεδίο της σκανδαλολογίας, αλλά θα έχουν και αμιγώς πολιτική απόχρωση. Θα στηρίζονται κατά βάση στον ισχυρισμό ότι η Φ. Γεννηματά «σπρώχνει» προς τα δεξιά το ΚΙΝΑΛ και ετοιμάζεται να γίνει δεκανίκι της Δεξιάς και του Κυρ. Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κ. Γεννηματά ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και με το κοινωνικό κράτος και με τον νεοφιλελευθερισμό».


Σχολιάστε εδώ