Παυλόπουλος προς Τουρκία: Είναι δικαίωμά μας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Παυλόπουλος προς Τουρκία: Είναι δικαίωμά μας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης όποτε το κρίνει σκόπιμο και με τον θεσμικό τρόπο που αυτή θα κρίνει πρόσφορο, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, απαντώντας επί της ουσίας στους ισχυρισμούς τούρκων αξιωματούχων που αμφισβήτησαν τα δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.

Κατά την ομιλία του στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υφίστανται αμφισβητήσεις, πόσο μάλλον «γκρίζες ζώνες» σε ό,τι αφορά τα σύνορα –και τα θαλάσσια– με τις γειτονικές χώρες, κατά συνέπεια και με την Τουρκία.

Ως προς το Κυπριακό, επανέλαβε την πάγια θέση του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατόν, χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Κάτι τέτοιο θα ήταν, όπως τόνισε, αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο και καταστροφικό προηγούμενο.

Τέλος, για τα Σκόπια σημείωσε ότι πρέπει να τελειώσει οριστικά και διαπιστωμένα η συνταγματική αναθεώρηση με τις απαραίτητες εγγυήσεις, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε και μόνον τότε, πρόσθεσε, θα μπορεί να έρθει στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία με το τελικό κείμενο.


Σχολιάστε εδώ