Φαρμακευτική κάνναβη – Οι 2 πρώτες εταιρείες πήραν άδεια

Φαρμακευτική κάνναβη – Οι 2 πρώτες εταιρείες πήραν άδεια

Σε ενάμιση χρόνο η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, οι εταιρείες ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ, στη Λάρισα και ΜΠΙΟΠΡΟΚΑΝΝ, στην Κόρινθο, είναι οι δύο πρώτες εταιρείες που θα προχωρήσουν στη σχετική επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη εταιρεία και 12,5 εκατ. ευρώ στη δεύτερη, με 51 θέσεις εργασίας στην πρώτη εταιρεία και 66 στη δεύτερη.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, έχουν κατατεθεί άλλοι 12 φάκελοι και η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί όλοι και συνολικά οι 14 άδειες θα αφορούν 770 θέσεις εργασίας και συνολική επένδυση 185,2 εκατ. ευρώ. Η πρώτη επένδυση αφορά σε 11 στρέμματα και η δεύτερη σε 46 στρέμματα. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο, για τέτοιου είδους επένδυση, είναι τα 4 στρέμματα. Ο αν. υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει έντονο και δηλωμένο, διεθνές ενδιαφέρον.

Η άδεια ισχύει για πέντε χρόνια ενώ η διαδικασία προβλέπει ότι θα κατατεθεί νέος φάκελος για την άδεια λειτουργίας των εταιρείων.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημείωσε ότι  τα φάρμακα αυτά θα συνταγογραφούνται όπως αυτά που υπάγονται στην ευρεία έννοια των ναρκωτικών ουσίων και θα προβλέπεται και μητρώο των ασθενών που λαμβάνουν αυτά τα προϊόντα, ενώ προωθείται και αναδιοργάνωση κρατικού μονοπωλίου για την απαραίτητη ευελιξία, ώστε να διεκπεραιωθεί η όλη διαδικασία και να είναι εύκολη και υπεύθυνη η διαδικασία πρόσβασης των ασθενών στη συνταγογράφηση με την κατάλληλη δοσολογία: «Ίσως υπάρξουν προβλήματα και αβλεψίες αλλά είμαστε εδώ μέσω διυπουργικού συντονισμού να επιλυθούν».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης είπε ότι πρόκειται για κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο «και ευελπιστούμε ότι θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας».

Πηγή: ΕΡΤ
Φωτο: eu.news-press.com


Σχολιάστε εδώ