Μητσοτάκης κατά Αρχιεπισκόπου: Σταματήστε να παίζετε τα παιχνίδια του Τσίπρα

Μητσοτάκης κατά Αρχιεπισκόπου: Σταματήστε να παίζετε τα παιχνίδια του Τσίπρα

Σαφές μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή τη δρομολογούμενη συμφωνία κυβέρνησης – Εκκλησίας, τονίζοντας πως πρέπει «να σταματήσει να παίζει πολιτικά παιχνίδια υπέρ του κ. Τσίπρα».

Μήνυμα που δεν έφτασε στην αρχιεπισκοπική έδρα μόνο μέσω των επίσημων ανακοινώσεων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με «αποστολέα» Μητροπολίτη, ο οποίος μετέφερε στον κ. Ιερώνυμο την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά τη δρομολογούμενη συμφωνία με την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ακόμη και αν η συμφωνία οριστικοποιηθεί δεν δεσμεύει κατά κανέναν τρόπο τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ερχόμενη στην εξουσία θα την ακυρώσει. Συμφωνία που κατά την άποψη στενών συνεργατών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί προϊόν παρασκηνιακών διεργασιών και παζαριών πίσω από κλειστές πόρτες.

Στην Πειραιώς έχουν φτάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το τελευταίο δίμηνο οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος είχαν δύο τουλάχιστον συναντήσεις (στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής) που δεν ανακοινώθηκαν επίσημα, και δη νυχτερινές, για την αποφυγή αυτοπτών μαρτύρων. Θεωρούν δε ότι ο κ. Ιερώνυμος κινήθηκε όπως ακριβώς κινήθηκε με στόχο να φέρει προ τετελεσμένων τα μέλη της Ιεραρχίας και να περιορίσει έτσι τις αντιδράσεις. (Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία πάντως, όπως αποδείχθηκε…)

Την ίδια στιγμή την αποδοκιμασία της Πειραιώς έχουν προκαλέσει πληροφορίες με βάση τις οποίες στο παρασκήνιο ο Αρχιεπίσκοπος φτιάχνει «κλίμα τρομοκρατίας» έναντι Μητροπολιτών αλλά και ιερέων. Στη… λογική ότι αν δεν εγκριθεί η συμφωνία που ο ίδιος συνομολόγησε με τον πρωθυπουργό θα έρθουν χειρότερες ημέρες για την Εκκλησία. Ότι οι μητροπόλεις θα χάσουν μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του, ενώ οι ιερείς θα κινδυνεύσουν να μείνουν απλήρωτοι ή και να απολυθούν!

Από την Πειραιώς κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρα πράγματα». Μήνυμα προς τον κ. Ιερώνυμο αποτελεί και η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να σπεύσει να συναντήσει τα μέλη του προεδρείου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος και να τους διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας τους. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης» και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η ανακοίνωση του κόμματος, που εκδόθηκε ένα 24ωρο νωρίτερα, επικρίνοντας τον κ. Ιερώνυμο (χωρίς να τον κατονομάζει) ότι «εμπλέκεται» στις προεκλογικές μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα. Διαφοροποιημένη σε μεγάλο βαθμό από την ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία και στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατύπωνε μεν ερωτήματα, εντόπιζε ωστόσο και θετικά σημεία.

Στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί οργή για τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος σε επίσημες δηλώσεις του δεν περιορίσθηκε στο να υπερασπιστεί τη συμφωνία, αλλά επιτέθηκε εναντίον του κ. Μητσοτάκη με… απαξιωτικό τρόπο και αμιγώς πολιτικούς όρους. «Είναι πρωτόγνωρο αλλά και απαράδεκτο ιεράρχες να μετέχουν σε πολιτικά παιχνίδια και να λειτουργούν ως… εκπρόσωποι της κυβέρνησης», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Η αλήθεια είναι ότι στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν είχαν ψευδαισθήσεις ως προς τον ρόλο που έχει επιλέξει να διαδραματίσει ο Αρχιεπίσκοπος έναντι της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα. Ένα σαφές δείγμα των προθέσεών του είχε δώσει την περίοδο των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, όπου ο κ. Ιερώνυμος είχε επιλέξει να τηρήσει… αποστάσεις ασφαλείας. «Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια. Οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη γι’ αυτά», είχε πει. Παρασκηνιακά, δε, λέγεται ότι είχε αποτρέψει Μητροπολίτες να παραστούν στα συλλαλητήρια.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


@ romfea.gr/Χρήστος Μπόνης


Σχολιάστε εδώ