Στολίζει τον Ταγίπ το προσχέδιο για ένταξη στην Ε.Ε. : Έχει εξουσίες μονάρχη να μείνει εκτός Ευρώπης
Την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εισηγείται η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι, στο τελικό προσχέδιο της έκθεσης προόδου της για την Τουρκία, το οποίο παρουσίασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Για την Κύπρο, η Ολλανδή Ευρωβουλευτής χαιρετίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Επαναλαμβάνει την έκκληση της προς την Τουρκία να δεσμευθεί και να συμβάλει προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να επιστρέψει την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ και να αποφύγει ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική ισορροπία στο νησί.
Ο Ερντογάν διατηρεί καταχρηστικές εξουσίες, αναφέρει η έκθεση
Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι με την έγκριση νέων νομοθετικών προτάσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί πολλές από τις καταχρηστικές του εξουσίες, κάτι που περιορίζει τη θετική επίδραση του τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Υπενθυμίζει ότι πάνω από 150.000 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα, 78,000 συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι παραμένουν μέχρι σήμερα στη φυλακή.
Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι με την έγκριση νέων νομοθετικών προτάσεων, ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί πολλές από τις καταχρηστικές του εξουσίες, κάτι που περιορίζει τη θετική επίδραση του τερματισμού της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Υπενθυμίζει ότι πάνω από 150.000 άνθρωποι είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα, 78,000 συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ περισσότεροι από 50,000 άνθρωποι παραμένουν μέχρι σήμερα στη φυλακή.
> Εκφράζει την ανησυχία της για τη μεγάλη περίοδο κράτησης πριν από τη δίκη και των δικαστικών διαδικασιών, για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε κατηγορητήριο και για τις σκληρές συνθήκες κράτησης.
> Εκφράζει, επίσης, την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι συλλήψεις στόχευαν διαφωνούντες και μέλη της αντιπολίτευσης και για τα όσα κατήγγειλαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περί κακομεταχείρισης και βασανιστηρίων εναντίον των κατηγορουμένων στις φυλακές.
> Επισημαίνει ότι, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι – συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών, ιατρών, των πανεπιστημιακών, δικαστών και εισαγγελέων – έχουν απολυθεί.
> Καταδικάζει τον αυξημένο εκτελεστικό έλεγχο και την πολιτική παρέμβαση στο έργο των δικαστών και εισαγγελέων, καλώντας την Τουρκία να προβεί σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στη νομοθετική και δικαστική εξουσία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
> Εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τα δυσανάλογα και αυθαίρετα μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την πρόσβαση στην πληροφόρηση και καταδικάζει το κλείσιμο περισσότερων από 160 ΜΜΕ και τη σύλληψη μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Προτρέπει την Τουρκία να εγγυηθεί την ελευθερία των ΜΜΕ ως θέμα προτεραιότητας και να απελευθερώσει και να απαλλάξει αμέσως όλους τους δημοσιογράφους που κρατούνται παράνομα. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, η Κάτι Πίρι καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο, να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση του ΕΚ στον δημοκρατικό διάλογο με την Τουρκία.
Πηγή: hellasjournal.com