Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο μικροί και μεγάλοι

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουν μπάνιο μικροί και μεγάλοι

Το πόσο συχνά χρειάζεται κάποιος μπάνιο εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός του (λιπαρό, ξηρό), την ηλικία, την εποχή και τις δραστηριότητές του. Αυτό ισχύει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

«Αν και παγκοσμίως οι περισσότεροι ενήλικες συνηθίζουν να κάνουν μπάνιο καθημερινά και μερικές φορές (ιδίως το καλοκαίρι) δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα, αυτό δεν είναι απαραίτητο μιλώντας από επιστημονικής απόψεως», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος. «Δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικά τεκμηριωμένο όριο στο πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε μπάνιο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διεθνείς οργανισμοί, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), έχουν εκδώσει συστάσεις μόνο για τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών και τους εφήβους».

Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, αν ένα παιδί ηλικίας 6-11 ετών θέλει να κάνει καθημερινά μπάνιο, οι γονείς δεν έχουν κανέναν λόγο να μην το αφήσουν. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνει τόσο συχνά μπάνιο. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών χρειάζονται μπάνιο:

• Μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
• Όταν λερώνονται (όπως όταν παίζουν στην λάσπη).
• Μετά το κολύμπι (σε πισίνα, λίμνη, θάλασσα, ποτάμι).
• Όταν ιδρώσουν ή μυρίζουν.
• Όσο συχνά καθορίζει ο δερματολόγος ιατρός, εάν υποβάλλονται σε θεραπεία για κάποια δερματοπάθεια.

Στην εφηβεία, τα περισσότερα αγόρια και κορίτσια αρχίζουν να κάνουν καθημερινά μπάνιο. Αυτό είναι και η σύσταση της AAD:

• Να κάνουν ένα ντους καθημερινά.
• Να πλένουν το δέρμα στο πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα για να απομακρύνουν το σμήγμα και τις βρωμιές.
• Να κάνουν ντους μετά το κολύμπι, τα σπορ ή όταν ιδρώνουν πολύ.

Ωστόσο το καθημερινό ντους δεν ωφελεί το δέρμα, όταν δεν είναι απαραίτητο. «Τα σαπούνια είναι σχεδιασμένα ώστε να αφαιρούν από το δέρμα όχι μόνο τις ακαθαρσίες, αλλά και το σμήγμα», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Το ίδιο κάνουν και τα σαμπουάν, τα οποία αφαιρούν από τα μαλλιά βασικά έλαια που διαθέτουν. Το επακόλουθο είναι να ευνοείται η ξηρότητα τόσο στο δέρμα, όσο και στα μαλλιά. Μάλιστα όσο πιο ζεστό είναι το νερό που χρησιμοποιεί κανείς και όσο πιο δυνατά τρίβει το δέρμα του, τόσο πιθανότερο είναι να εκδηλώσει ξηροδερμία».

Για να προστατευθεί κάποιος από αυτά τα προβλήματα, ιδανικά πρέπει να κάνει ντους χωρίς σφουγγάρι (να σαπουνίζεται με τα χέρια) με χλιαρό νερό και με ήπιο καθαριστικό σώματος. Καλό είναι επίσης να κάνει ντους μέρα παρά μέρα.

Το ντους πρέπει να είναι σύντομο (λίγα λεπτά) και όχι παρατεταμένο. Επιπλέον, πρέπει να προσέχουμε το αφρόλουτρο (να μην έχει π.χ. ιδιαίτερα έντονο άρωμα), διότι ευνοεί την ευαισθησία περισσότερο σε δέρματα που έχουν προδιάθεση να ερεθίζονται εύκολα.


Σχολιάστε εδώ