Με ανοιχτά μέτωπα η Ελλάδα στο EWG -συμβιβασμός με ρήτρες και περικοπές
Τα “τελευταία ανοικτά δημοσιονομικά μέτωπα” αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο Euroworking Group της Πέμπτης, σύμφωνα με ελληνικές πηγές. Ο λόγος για τις διαφωνίες μεταξύ του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου και των δανειστών αναφορικά με την “αξία” του δημοσιονομικού χώρου.
Οι εν λόγω διαφωνίες σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές πηγές θα επιχειρηθεί να “γεφυρωθούν” μέσα από 2 κινήσεις:
> με ανακατανομή των κονδυλίων όπως αυτά εγγράφονται στο προσχέδιο Προϋπολογισμού στις παροχές/αντίμετρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2019. Δίδεται έμφαση στις παρεμβάσεις που έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα, στο οποίο, όπως έγραφε το Capital.gr, δίδουν πολύ μεγάλη έμφαση οι δανειστές και
> με πιθανές περικοπές άλλων δαπανών, περιλαμβανομένου και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την αιτιολογία ότι και πέρυσι δεν δαπανήθηκε εξολοκλήρου, με αποτέλεσμα απλά στο τέλος του έτους να τροφοδοτεί τα υπερ-πλεονάσματα.
Τα σενάρια
Μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια έχουν κοστολογηθεί από τις υπηρεσίες της Κομισιόν και από την ελληνική πλευρά. Αυτό που επιχειρείται είναι να “πριμοδοτηθούν” τα μέτρα τα οποία θεωρούνται ότι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, δηλαδή αυτά που επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2019 και το 2020 μπορεί αντί για 2% του ΑΕΠ (στο σενάριο περικοπής συντάξεων και εφαρμογής των αντιμέτρων του 2017) να φτάσει έως το 2,3% του ΑΕΠ. Και τούτο διότι έτσι μειώνεται η ανάγκη για πρόσθετες περικοπές από άλλες πηγές για να βγει ο “λογαριασμός”.
Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους δανειακής σύμβασης με τον ESM υπολογίζεται για το 2019 στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 4,2% του ΑΕΠ που έβλεπε η ελληνική κυβέρνηση στο Προσχέδιο (βασιζόμενη σε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2019).
Αυτή λοιπόν η “ψαλίδα” της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που χωρίζει τις 2 πλευρές θα επιχειρηθεί να κλείσει την Πέμπτη. Διαφορετικά το θέμα θα οδεύσει σε επίπεδο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, με τέλος χρόνου την 21η Νοεμβρίου όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον Προϋπολογισμό στη Βουλή και η Κομισιόν να ανακοινώσει την έκθεσή της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο capital.gr