Η άλλη άποψη: Να ξέρουμε και να ξέρουν τη δύναμή μας…

Η άλλη άποψη: Να ξέρουμε και να ξέρουν τη δύναμή μας…

Διά χειρός…

…του Κωνσταντίνου Γ. Δροσάτου, επίκουρου καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από το άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο: «Η ώρα της απογραφής για τη Διασπορά»:

Να ξέρουμε και να ξέρουν τη δύναμή μας…

«Με εξαίρεση αποσπασματικές καταγραφές συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων, ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων της Διασποράς και την κατανομή τους στον παγκόσμιο πληθυσμιακό, κοινωνικό και οικονομικό χάρτη.

Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά τεχνολογικά μέσα επιτρέπουν την ασφαλή πιστοποίηση της ταυτότητας και της μοναδικότητας όσων απογράφονται. Αυτό, άλλωστε, έκανε η Αυστραλία των 20 εκατομμυρίων κατοίκων στην πρόσφατη ηλεκτρονική απογραφή του πληθυσμού της.

Η απογραφή των Ελλήνων του εξωτερικού συνιστά δράση υψηλής εθνικής σημασίας. Η αναλυτική αποτύπωση και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων θα αναδείξει μηχανισμούς υποστήριξης των κοινωνικών αναγκών της χώρας και θα διευκολύνει τον εντοπισμό και την αξιοποίηση επιστημόνων και άλλων επαγγελματιών για ειδικούς εθνικούς σκοπούς.

Επιπρόσθετα, θα πιστοποιήσει με αδιαμφισβήτητα στοιχεία την παρουσία Ελλήνων στις κοινωνίες του εξωτερικού, με προφανή οφέλη για τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες αυτές. Τέλος, η διαδικασία καθ’ εαυτήν θα αποτελέσει μιας μορφής ανανέωση και ενδυνάμωση της σχέσης των Ελλήνων της Διασποράς με τη μητρόπολη».


Σχολιάστε εδώ