Η άλλη άποψη: Είμαστε όλοι ένοχοι

Η άλλη άποψη: Είμαστε όλοι ένοχοι

Διά χειρός…

…του Γιώργη Γιατρομανωλάκη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το άρθρο του στο «Βήμα» με τίτλο: «Οικόπεδο θανάτου 2018»:

Είμαστε όλοι ένοχοι

«Τι γίνεται με αυτό το έθνος των Ελλήνων, με αυτό το πλή­ρωμα το ευσεβές, το πανηγυριώτικο, το ασίκικο, το μάγκικο, το θεοφρούρητο; Το αυτοκαταναλώμενο; Πώς και γιατί πνιγόμαστε συνεχώς από τις πλημμύρες, σκοτωνόμαστε στην άσφαλτο κάθε μέρα και καιγόμαστε ζωντανοί τόσα χρόνια; Δεν είμαι εγώ τώρα αυτός που θα δείξω τον ένοχο τόσων και τόσων εθνικών εγκλημάτων. Γιατί; Επειδή είμαστε όλοι ένοχοι. Κι εσύ και εγώ, ανα­γνώστη μου! Ηypocrite lecteur, mon semblable, mon frere!

Αύγουστος, λοιπόν, του σωτηρίου έτους 2018. Ούτε ένας μήνας από το Έγκλημα και την Εθνική Καταστροφή, λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα. Λίγα χιλιόμετρα από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ποιοι πενθούν σήμερα; Ποιοι πολιτικοί αυτοπυρπολήθηκαν; Ποιος ανέλαβε ευθύνη και αυτοκτόνησε ντροπιασμένος; Και οι ευσεβείς που ενήστεψαν τον Δεκαπενταύγουστο; Που πήγαν γονατιστοί στην Παναγία για δική τους σωτηρία; Και τα νταούλια και τα πανηγύρια; Όλα λοιπόν ξεχασμένα πάλι; Τόσο γρήγορα; Εμείς να είμαστε καλά; Αμ δε! Ευσεβείς χριστιανοί, καλοί μου έλληνες συμπατριώτες, συμπανηγυριώτες! Αμ δε! Σήμερα αυτοί. Αύριο εγώ. Μεθαύριο εσύ. Είμαστε όλοι στριμωγμένοι σε ένα καταπατημένο οικόπεδο στο στραβό Μάτι της Αττικής και γύρω γύρω οι φλόγες.
Ολότελα κουφοί καθώς σημαίνει το μεγάλο ρολόι των αγγέλων».


Σχολιάστε εδώ