Αλ. Τσίπρας: Η χώρα μπορεί πια να εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο… (βίντεο)

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα μπορεί πια να εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο… (βίντεο)

Στο Thessaloniki Summit 2018 μίλησε πρίν από λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός μνημονίων». «Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί τα νέα από τις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικά και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Euro working Group», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

“Συνεπώς”, σχολίασε, “φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι είχαν επενδύσει στη καταστροφή και προεξοφλούσαν την περικοπή των συντάξεων, αλλά και όσοι προεξοφλούσαν ότι δε θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλα στη φετινή ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, από αυτή εδώ την αίθουσα”.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας

>Η χώρα μπορεί πλέον να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Ταυτόχρονα μπορεί πια να εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής, το οποίο αναδιαμορφώσαμε μαζί με τους παραγωγικούς εταίρους.

>Το 2010 δεν χρεοκόπησαν μόνο τα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα ολόκληρο παραγωγικό μοντέλο. Χρεοκόπησε ένα παραγωγικό υπόδειγμα εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, στηριγμένο στην εσωτερική κατανάλωση & τον υπερδανεισμό. Με σπατάλες και αυξανόμενες κοινωνικές -περιφερειακές ανισότητες.

>Αυτά σήμερα αλλάζουν. Η χώρα υπερβαίνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ανεργία διαμορφώθηκε σε 18,9% τον Αύγουστο, ενώ το μέσο ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε σε +2,15%. Το 2017 σημειώθηκε και η μεγαλύτερη αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων της δεκαετίας.

>Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες κινητήριες δυνάμεις, τριών αλληλένδετων διαδικασιών. Πρώτον: Η διαδικασία της επίλυσης διαφορών. Η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελεί διεθνές πρότυπο διευθέτησης διαφορών με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο.

>Η δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της προώθησης περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, όπως το σχήμα ΠΓΔΜ-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή η συνεργασία Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας σε επίπεδο Ηγετών κ.α.

>Τρίτη διαδικασία είναι αυτή της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, στο πνεύμα της Ατζέντας Θεσσαλονίκης- μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την περιοχή.

>Tο μέλλον της Βόρειας Ελλάδας, το μέλλον της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης περνά μέσα από τη δυναμική της διαβαλκανικής συνεργασίας. O ΣΒΒΕ και όλοι οι παραγωγικοί φορείς μπορούν να καθοδηγήσουν αυτό το όραμα, από τη θέση του οδηγού, όχι απλά ως συνεπιβάτες.

Φωτο: twitter/priministerGR


Σχολιάστε εδώ