Θύελλα έφερε η ξαφνική συμφωνία που έκλεισαν σε τετ-α-τετ συνάντηση Τσίπρας και Ιερώνυμος
ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή
Στην Εκκλησία θα μείνουμε… Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα. Θύελλα έφερε η ξαφνική συμφωνία που έκλεισαν σε τετ-α-τετ συνάντηση Τσίπρας και Ιερώνυμος και μέσα σε δυο τρεις ώρες ήρθαν τα πάνω κάτω, με την Εκκλησία να είναι η χαμένη. Και με θύμα όλους τους ιερείς.
Λένε κάποιοι Μητροπολίτες του στενού περίγυρου του Αρχιεπισκόπου ότι από τη συμφωνία είναι ωφελημένη η Εκκλησία, καθώς περνούν σε αυτήν όλοι οι ιερείς, που παύουν να ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο από δω και πέρα θα στέλνει τα χρήματα για τη μισθοδοσία τους. Μόνο που δεν χτύπησε τις καμπάνες ο Τσίπρας.
Αν πάντως είναι προς το συμφέρον της Εκκλησίας, η μεγάλη πλειοψηφία των Μητροπολιτών προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο να γίνει μια δοκιμή. Οι Μητροπολίτες που θριαμβολογούν για την επιτυχία του Αρχιεπισκόπου να υλοποιήσουν τη συμφωνία στη Μητρόπολή τους. Να πάρουν από την κυβέρνηση τα λεφτά για τη μισθοδοσία των ιερέων που ανήκουν στη Μητρόπολή τους και να κάνουν τη δοκιμή του νέου καθεστώτος.
Και μετά από έναν δυο μήνες να κάτσουν σε ένα τραπέζι, με παρόντα τον κ. Ιερώνυμο, ενδεχομένως και τον πρωθυπουργό, και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αν, δηλαδή, η συμφωνία είναι λειτουργική και δεν φορτώνει με αδιέξοδα και νέα προβλήματα την Εκκλησία, με την κυβέρνηση πλήρως απελευθερωμένη.
Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν, κύριε Αρχιεπίσκοπε και κύριε πρωθυπουργέ. Η δοκιμή θα δείξει ποιος χάνει και ποιος κερδίζει…
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της δήλωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας και ο Πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να το αποδείξει. Η Ελλάδα εξαιρείται από το εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ινδία, η Ταϊβάν, η Τουρκία και η Νότια Κορέα θα συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν.
Και ζήλια ο Κυριάκος..
Η αύξηση του εργατικού δυναμικού είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη μείωση της ανεργίας, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Αναφέρεται, μάλιστα, σε εντυπωσιακά στοιχεία, που για πρώτη ίσως φορά βγαίνουν στο φως. Στην Ελλάδα σε επίπεδο γενικού πληθυσμού σήμερα εργάζεται μόλις το 35%. Σε επίπεδο ενεργού πληθυσμού, δηλαδή στις παραγωγικές ηλικίες 15 έως 64 ετών, εργάζεται το 55,3%. Που σημαίνει ότι ένας Έλληνας παράγει το εισόδημα που καταναλώνουν τρεις.
Και κάτι ακόμη που εντυπωσιάζει: Η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα εκείνη του ανεπτυγμένου κόσμου (ΟΟΣΑ) που έχει τη μεγαλύτερη ανεργία και διαθέτει ένα από τα λιγότερο γενναιόδωρα συστήματα στήριξης των ανέργων.
Να και κάτι που δεν είναι νέο, αλλά δεν είναι προς το καλό μας: Σύμφωνα με έρευνα της Tranio σε 40 πόλεις, η Αθήνα είναι από 2,5 μέχρι 7 φορές φθηνότερη στην αγορά ακινήτων συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και αποτελεί πλέον επιλογή των επενδυτών, που θέλουν να αγοράσουν φθηνά και να πουλήσουν ακριβότερα μετά από δυο τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν μισοτιμής σπίτια, βίλες και πολυκατοικίες, που οι Έλληνες τα έφτιαξαν με στερήσεις και ιδρώτα. Άλλο ένα έγκλημα των Μνημονίων.
Οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια και θα ψηφίσουν στις πρεσβείες, στα προξενεία, ακόμη και σε ελληνικά σχολεία. Στο μεταξύ, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών αποκλείεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία γιατί δεν διασφαλίζεται το απόρρητο της ψηφοφορίας.