Ψάχνει… σωσίβιο ο ΣΥΡΙΖΑ για την Αθήνα

Κινδυνεύει να… καταποντιστεί στις δημοτικές εκλογές

-Σκέψεις να στηρίξουν τον Γερουλάνο μπροστά στην απειλή να μπει η ΧΑ στον δεύτερο γύρο

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κινδυνεύει να χάσει ακόμα και τη μάχη των εντυπώσεων στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, και δη να καταποντιστεί στη «μητέρα των μαχών», δηλαδή στον Δήμο της Αθήνας.

Η «παρακαταθήκη» του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που πέρασε με 20% –ένα πρωτόγνωρο ποσοστό για υποψήφιο της Αριστεράς– στον δεύτερο γύρο, απέναντι στον Γιώργο Καμίνη, κινδυνεύει να εξανεμιστεί και ο όποιος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει χαμηλά ποσοστά, ακόμα και να μείνει έξω από τον δεύτερο γύρο.

Το Μαξίμου και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν εναγωνίως σωσίβιο για την Αθήνα, έστω για να σωθούν τα προσχήματα, ενώ ήδη αποτελεί εφιάλτη το σενάριο να περάσει η Χρυσή Αυγή με τον υποψήφιό της μπροστά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Τα καμπανάκια είναι ηχηρά, καθώς με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα καταγράφεται σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει ακόμα και στον δεύτερο γύρο η ΧΑ και να πάει για την τελική αναμέτρηση με τον Κ. Μπακογιάννη, τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ.
Επιτελικά στελέχη του Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις και ανοίγουν σενάρια εργασίας, εξετάζοντας ακόμα και το ενδεχόμενο να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, ώστε να μπει φραγμός στην παρουσία του υποψηφίου της ΧΑ στον δεύτερο γύρο, που θα είναι πλήρης διασυρμός του όποιου υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος εδώ και καιρό έχει αποστασιοποιηθεί και από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και από το ΚΙΝΑΛ και επιμένει στην αναδιάταξη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γερουλάνος ασκεί επίσης κριτική στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εμφανίζεται και ως ένας άνθρωπος ανοιχτός στην ιδέα των προσεγγίσεων και των συνεργασιών με τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις (σοσιαλιστές, Αριστερά, σοσιαλδημοκράτες, Προοδευτικό Κέντρο κ.ά.).

Τα ονόματα των υποψηφίων για τον Δήμο της Αθήνας που έχουν πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου αλλά και της Κουμουνδούρου ναι μεν ακούγονται θετικά στο κομματικό ακροατήριο, δεν δείχνουν όμως να έχουν κάποια ευρύτερη απήχηση και να μπορούν να προκαλέσουν ένα σοβαρό εκλογικό ρεύμα στην Αθήνα. Άλλωστε, δεν έχουν εμπλακεί στα δημοτικά της πόλης ή σε κινήσεις, δίκτυα και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, όπως συνέβαινε στην περίπτωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Με την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη αλλά και του Παύλου Γερουλάνου, αποσαφηνίστηκε σε μεγάλο βαθμό ο προεκλογικός χάρτης για τον Δήμο της Αθήνας. Ωστόσο, παραμένει η εκκρεμότητα του ΣΥΡΙΖΑ κατ’ αρχάς αλλά και των άλλων κομμάτων.

Για την ώρα τουλάχιστον, τα ονόματα που έχουν θέσει επί τάπητος τα επιτελεία του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου για τον Δήμο της Αθήνας είναι:

Ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, που είναι σχετικά νέος σε ηλικία, 35 ετών, είναι όμως άγνωστος στο ευρύ κοινό και στο εκλογικό σώμα της Αθήνας.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, που θεωρείται ότι έχει απήχηση λόγω του ότι είναι γυναίκα, ωστόσο δεν είχε ούτε έχει για την ώρα ιδιαίτερους δεσμούς με την Αθήνα.

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, γιος του μακαρίτη Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ιστορικού στελέχους της Ανανεωτικής Αριστεράς, και νυν αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων στον Δήμο της Αθήνας, που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, έχει καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει διακριθεί για τη δραστηριότητά του απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Ο Νίκος Μπελαβίλας, πολεοδόμος και πρόεδρος στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους γνώστες των ζητημάτων της Αθήνας, έχει όμως αρνηθεί δημόσια να είναι υποψήφιος, ενώ δεν είναι και γνωστός στο ευρύ κοινό.

Μπροστά σε αυτές τις… ελλείψεις, είναι πολύ πιθανή η αυτόνομη κάθοδος της Ελένης Πορτάλιου, καθηγήτριας στο ΕΜΠ, κάτι που θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα συσπειρώσει τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αφαιρώντας ψήφους από τον όποιο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Φωτό: evia365.gr


Σχολιάστε εδώ