Κοτζιάς προς Ζάεφ: Η Συμφωνία δεν θα περάσει αν αλλάξουν οι συγκεκριμένοι όροι
Του
ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ
-Ας κάνουμε εχθρούς, προκειμένου να υπερασπιστούμε την πατρίδα -Η χώρα έχει ανάγκη ηθικής, δημοκρατίας και εξωτερικής πολιτικής που να την αναβαθμίζει διεθνώς
Mε εκτενείς αναφορές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα εθνικά θέματα, ανέπτυξε τις πολιτικοοικονομικές θέσεις του «ΠΡΑΤΤΩ» ο Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στην Κομοτηνή.
Υπερασπίστηκε την εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας του τονίζοντας ότι οι θέσεις του ήταν και είναι: «Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα, το δίκαιο και τη δημοκρατία».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε: «Συγκεντρώσαμε την προσοχή μας στο πραγματικό πρόβλημα, να μην αφήσουμε τον Ισλαμισμό και την τουρκοφιλία να κατακτήσει τα βόρεια σύνορά μας. Αυτό είναι το πραγματικό μας πρόβλημα… Βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό, για πρώτη φορά. Η ίδια η ΠΓΔΜ ομολογεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον αρχαίο Ελληνισμό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το άρθρο 49 του σκοπιανού Συντάγματος απάντησε: «Η Συμφωνία έχει συγκεκριμένους όρους, που πρέπει να εφαρμοστούν. Οι όποιες αλλαγές εκτός Συμφωνίας (σ.σ.: Αφήνοντας ανοιχτή την περίπτωση διαφωνίας του) δεν θα περάσουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης τόνισε ότι «η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι κυριαρχία, είναι έδαφος θαλάσσιο της επικράτειας». Επεσήμανε δε πως με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, για πρώτη φορά από τότε που πήραμε τα Δωδεκάνησα πίσω, θα επεκταθεί η ελληνική κυριαρχία και επικράτεια…». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για το Κυπριακό τόνισε ότι «αναδείχθηκε η βασική παράμετρός του, δηλαδή ότι είναι πρόβλημα κατοχής, που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και συνέχισε λέγοντας ότι «για πρώτη φορά πέρσι αποδείχθηκε στις διαπραγματεύσεις ότι το πρώτο ζήτημα που πρέπει και έπρεπε να τεθεί είναι το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας του νησιού».
Επιπλέον, κάλεσε την Τουρκία να κάνει την αυτοκριτική της ως προς το τι έκανε με την ελληνική ομογένεια.
Μιλώντας για τη Θράκη τη χαρακτήρισε εγκαταλειμμένη, σημειώνοντας ότι «η Θράκη είναι βαρύ όνομα στα μεγάλα λόγια και μικρό όνομα στην πράξη» και πρόσθεσε: «Η Θράκη είναι Ελλάδα, με όλους τους πληθυσμούς διαφορετικής θρησκείας, και η Ελλάδα πρέπει να προασπίζεται τα δικαιώματα όλων, ιδιαίτερα των θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά και των ομάδων που καταπιέζονται μέσα σ’ αυτές. Όπως οι Ρομά και οι Πομάκοι».
Αναφερόμενος στο πώς μπορεί να θωρακιστεί η Θράκη, μίλησε για τους ειδικούς αναπτυξιακούς νόμους που χάθηκαν και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ανάπτυξης και επενδύσεις: «Έχει εθνική σημασία για τη χώρα η πιο σοβαρή διασταύρωση, γεωπολιτική, των ηπείρων στην περιοχή. Είναι ο μεγάλος ενεργειακός κόμβος που οικοδομείται τώρα, ο μεγάλος κόμβος των μεταφορών, που πρέπει να αναπτυχθεί και να δοθούν οικονομικά κίνητρα». Πρόσθεσε δε ότι «το πρόβλημα της Θράκης είναι και κοινωνικό πρόβλημα και χρειάζεται πολιτιστική ανάπτυξη, με την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης». Συγκεκριμένα επισήμανε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα τμήμα όπου θα γίνεται ξενόγλωσση εκπαίδευση και θα λειτουργεί ως Κέντρο Βαλκανικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Τέλος, μίλησε για τις θέσεις του «ΠΡΑΤΤΩ» και για την έξοδο από την κρίση: «Χρειάζεται να ξαναδούμε και να ξανατοποθετήσουμε τον πολιτικό χάρτη. Για μια ζωντανή, αντιδεξιά, τολμηρή δημοκρατική παράταξη… Η χώρα έχει ανάγκη ηθικής στην πολιτική, η χώρα έχει ανάγκη δημοκρατίας στην πολιτική, έχει ανάγκη να κάνει μια εξωτερική πολιτική που να την αναβαθμίζει διεθνώς. Για μια δημοκρατική αριστερή συμμαχία, που θα αποτελείται από κινήματα, κινήσεις, προσωπικότητες, αλλά και κόμματα και θα επεκτείνεται από την Κεντροαριστερά μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για να γίνει αυτό χρειάζονται ενίσχυση οι δυνάμεις που προσβλέπουν στην ανασύσταση και όχι στην επιστροφή σε πρόσωπα του παρελθόντος».