Τελεσίγραφο των… αφεντικών: Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας!
-Η κυβέρνηση ζητάει να παραμείνει η προστασία από πλειστηριασμούς μέχρι 280.000 ευρώ εμπορική αξία για πενταμελή οικογένεια – Οι τράπεζες ζητούν το όριο να είναι 75.000 ευρώ!
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η προαναγγελία που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης για το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει κατοχυρώσει ο νόμος Κατσέλη.
Ούτε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι του ξέφυγε του Δραγασάκη, ότι το είπε εν τη ρύμη του λόγου. Από έναν έμπειρο πολιτικό, που είναι χρόνια στο κουρμπέτι, τέτοια λάθη δεν γίνονται, ιδιαίτερα για ένα θέμα που αφορά πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία κάθε άλλο παρά πλούσια είναι.
Σφυγμομέτρηση των αντιδράσεων στο τελεσίγραφο των δανειστών-«θεσμών» για πλήρη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας θέλησε ενδεχομένως να κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μάλιστα, προ του κλίματος που δημιουργήθηκε, το Μαξίμου έσπευσε να μαζέψει τη διαρροή και να πει ότι τέτοιο θέμα δεν υπάρχει…
Οι «θεσμοί» έχουν βάλει κόκκινη γραμμή. Και το γνωρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί, που προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.
Σύμφωνα με καλές πηγές, οι «θεσμοί» ζητούν κατά τρόπο τελεσιγραφικό να καταργηθεί πλήρως η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για δάνεια από τράπεζες, την οποία έχει κατοχυρώσει ο νόμος Κατσέλη (ν.3869/2010), η ισχύς του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Θέλουν να είναι απόλυτα ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί, κάτι που αν συμβεί η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί.
Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας για ακίνητα εμπορικής αξίας έως 250.000 ευρώ, με ετήσιο εισόδημα 41.800 ευρώ, και 280.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια. Η εμπορική αξία θα προκύπτει από έκθεση ανεξάρτητου εκτιμητή.
Οι τράπεζες, όμως, επιμένουν η προστασία της πρώτης κατοικίας να ισχύει μέχρι εμπορική αξία 75.000 ευρώ.
Η θέση της κυβέρνησης είναι μέχρι να λήξει ο νόμος Κατσέλη στο τέλος του χρόνου να έχει καταρτισθεί ένα μόνιμο νομικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και άλλες διαδικασίες.
Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχουν αρκετές ενστάσεις και προτάσεις, όπως να γίνεται «κούρεμα» δανείων πριν από την προσφυγή στα δικαστήρια.
Αυτήν τη στιγμή οι εκκρεμείς υποθέσεις ανέρχονται σε 157.146. Μέχρι σήμερα έχουν εκδικασθεί γύρω στις 50.000 και από αυτές μόνο το 0,5% έχει διαγραφεί, το 30% με 35% έχει απορριφθεί και το 60% με 65% έχει ρυθμιστεί με καταβολές από τον δανειολήπτη.
Παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας ζητάει η προθεσμία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό να εκτείνεται και μετά το τέλος του χρόνου, ώστε η διαδικασία υπαγωγής να τρέξει με γρήγορους ρυθμούς και να καταφέρουν να υπαχθούν οφειλέτες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, αλλά έχουν μείνει εκτός.
Ο κ. Κ. Κόλλιας επισημαίνει ότι η λειτουργία τού εν λόγω μηχανισμού δεν έχει στεφθεί με την αναμενόμενη επιτυχία λόγω των παραλείψεων του νομοθέτη και των συνεπακόλουθων προβλημάτων, που προέκυψαν στην πράξη. Προβλήματα τα οποία είχαν αποτέλεσμα τη σημαντική δυσκολία έως και τον αποκλεισμό πολλών οφειλετών από την υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση.