Τρέχουν να προλάβουν την εκπνοή του νόμου Κατσέλη

Τρέχουν να προλάβουν την εκπνοή του νόμου Κατσέλη

Αιτήσεις προσφυγής στο νόμο Κατσέλη, υποβάλλουν στο παρά πέντε της εκπνοής του νόμου δανειολήπτες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της παροχής προστασίας, αλλά κυρίως τη χρονική ασυλία για την αποπληρωμή οφειλών προς τις τράπεζες. 

Σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει με την αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων ενόψει των νέων αντικειμενικών αξιών από 1/1/2019, η επικείμενη λήξη του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018, προσελκύει δανειολήπτες, πολλοί εκ των οποίων θέλουν να παρατείνουν όσο μπορούν την καταβολή οφειλομένων στις τράπεζες. Μάλιστα, χρησιμοποιούν την προσφυγή στον νόμο Κατσέλη ως μέσο ανακοπής του προγραμματισμένου πλειστηριασμού του ακινήτου τους από την τράπεζα, υποβάλλοντας αίτηση υπαγωγής στον νόμο την παραμονή του πλειστηριασμού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε ένα σχέδιο δράσης για να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη έως το 2021. Σήμερα, οι υποθέσεις που εκκρεμούν προς εκδίκαση ανέρχονται σε 135.000, έχοντας μειωθεί από το υψηλότερο σημείο τους που ήταν οι 173.000 υποθέσεις το 2016.Οι εκκρεμούσες αιτήσεις θα πρέπει να έχουν μειωθεί σημαντικά μέσα την επόμενη διετία και αυτό θα επιτευχθεί μέσω του πλάνου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Πρόκειται για απαίτηση των “θεσμών” στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία οδήγησε και στην απόφαση της κυβέρνησης για παύση της ισχύος του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018. “Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης”, ανέφερε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ανακοινώνοντας την μη παράταση του νόμου. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα εξετάσει την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθεί ανάλογα.

Διαβάστε αναλυτικά: capital.gr


Σχολιάστε εδώ