Κοτζιάς: Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα, το δίκιο και τη δημοκρατία

Κοτζιάς: Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα, το δίκιο και τη δημοκρατία

«Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα, το δίκιο και τη δημοκρατία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, σε ομιλία του στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση του «Πράττω», με θέμα: «Ελλάδα – Θράκη… Δημοκρατία. Σημασία της πολιτικής».

«Όταν υπηρετείς το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον μπορεί να έχεις, ή να κάνεις και εχθρούς. Ας κάνουμε εχθρούς, αν είναι να υπερασπιστούμε την πατρίδα το δίκιο και τη δημοκρατία. Ας μας έχουν, οι άνθρωποι που δεν αγαπούν την πατρίδα και το δίκαιο, εχθρούς. Γιατί εμείς είμαστε πατριώτες της δημοκρατικής παράταξης και της αριστεράς» είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς υπερασπίστηκε την εξωτερική πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση στη διάρκεια της θητείας του στο ΥΠΕΞ, κυρίως σε ότι αφορά την ενίσχυση εξωτερικών συμμαχιών με μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, που, όπως είπε, «οι καρποί τους θα φανούν τώρα», καθώς και τις προσπάθειες διεθνούς αναβάθμισης της χώρας, αλλά και την επίλυση επιμέρους προβλημάτων, όπως το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα έχει διαφορετική αντίληψη για τη χώρα αυτή, από άλλες χώρες με βλέψεις απέναντι της.

«Είμαστε οι μόνοι, που μπορούμε να αναπτύξουμε με τέτοιο τρόπο τη σχέση μας, που να ωφελεί και τη Μακεδονία μας και τους κατοίκους της γείτονος. Και τι άλλο; Αφήσαμε απ’ έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων, που, στρατηγικά και γεωστρατηγικά, δε συμφέρουν τη χώρα. Και τι άλλο; Βάλαμε τέρμα στον αλυτρωτισμό. Για πρώτη φορά, η ίδια η χώρα αυτή των Σκοπίων ομολογεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο – το γράφει μέσα η συμφωνία- καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνισμό, ότι δε διεκδικεί πια τη συνέχεια του» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:

«Αυτό που πέτυχε η Συμφωνία μας είναι να διευκρινιστεί, ότι αυτός ο λαός εκεί δεν έχει καμία σχέση με την ελληνικότητα, με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ότι είναι Σλάβοι και η γλώσσα τους, που την έχει αποδεχθεί δυστυχώς η Ελλάδα από το 1977, είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και καμία σχέση δεν έχει με την αρχαία ελληνική».

«Ταυτόχρονα, τείναμε και τείνουμε χείρα φιλίας στον τουρκικό λαό, αλλά όχι ως δείγμα αδυναμίας, αλλά ως δείγμα ισχύος και ευθύνης. Θέλουμε μια ενεργητική δημοκρατική, εξωτερική πολιτική, να ανταποκρίνεται στις αλλαγές στον κόσμο» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

Για το Κυπριακό είπε ότι αναδείχθηκε ότι η βασική παράμετρος του, ως πρόβλημα «κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου» και ότι «για πρώτη φορά», πέρσι, αναδείχθηκε στις διαπραγματεύσεις ότι «το πρώτο ζήτημα που πρέπει και έπρεπε να τεθεί είναι το θέμα εγγυήσεων και ασφάλειας του νησιού».

Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα που προωθήθηκαν στις σχέσεις με την Αλβανία, όπως η συμφωνία για την εκσκαφή και την κανονική ταφή των ηρώων του ελληνοιταλικού πολέμου, για την οποία δήλωσε υπερήφανος.

«Για πρώτη φορά βάλαμε δημόσια στο διεθνές σύστημα, απλώς ειπώθηκε και στην Ελλάδα, το ζήτημα της αιγιαλίτιδας ζώνης» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε : «Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι άλλο πράγμα από την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ, όταν την επεκτείνεις μέχρι τα διακόσια μίλια, έχεις δικαιώματα. Η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι κυριαρχία. Είναι έδαφος, θαλάσσιο, της ελληνικής επικράτειας». Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην προετοιμασία και την επιστημονική τεκμηρίωση που έγινε για αυτό το θέμα την τελευταία διετία.

«Λύσαμε προβλήματα, αναβαθμίσαμε τη χώρα, την κάναμε μεγάλο παίχτη στην περιοχή, ισχυρό παίκτη στην Ευρώπη, σεβαστό παίκτη στην Ευρώπη» είπε ο πρώην ΥΠΕΞ και συνέχισε:

«Κατά τη γνώμη μας, χρειάζεται να ξαναδούμε και να ξανατοποθετήσουμε τον πολιτικό χάρτη. Για μια ζωντανή, αντιδεξιά, τολμηρή, δημοκρατική παράταξη. Μια δημοκρατική, αριστερή συμμαχία, που αποτελείται από κινήματα, κινήσεις προσωπικότητες αλλά και κόμματα και θα επεκτείνεται από την κεντροαριστερά μέχρι και το ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται ενίσχυση εκείνες οι δυνάμεις που προσβλέπουν στην ανασύσταση και όχι στην επιστροφή σε πρόσωπα του παρελθόντος, της δημοκρατικής αυτής μεγάλης συμμαχίας. Που να εκφράζει τα συμφέροντα των πιο σημαντικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Διαβάστε αναλυτικά στο real.gr


Σχολιάστε εδώ