«Βόμβα» από Τζανακόπουλο: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις

«Βόμβα» από Τζανακόπουλο: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε σήμερα, ότι μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με την επικύρωση της συμφωνίας οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε το Δημόσιο θα έχει ένα κενό 10.000 θέσεων, στις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορέσει να προσλάβει αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων.


Για συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: «Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα. Περιλαμβάνει δύο κυρίως μέρη. Διευθετείται το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. Διατηρούνται όλες οι οργανικές θέσεις. Αν η Εκκλησία της Ελλάδος επιλέξει να αυξήσει τις θέσεις, δεν γεννάται υποχρέωση της κυβέρνησης για αύξηση αυτής της επιδότησης. Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό. Επιλύει μια χρόνια πηγή διαφωνιών μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Το δεύτερο σκέλος αφορά την αμφισβητούμενη περιουσία που προέκυψε μετά τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας το 1952. Επιχειρούμε να διευθετήσουμε αυτή την αμφισβήτηση και λέμε για το ταμείο που θα διαχειρίζονται η Εκκλησία της Ελλάδος και το κράτος. Μέχρι το 2030 τα έσοδα από το ταμείο φιλοδοξούμε να είναι τέτοια, ώστε να καλύπτουν το ποσό της επιδότησης που θα δίνεται στην Εκκλησία. Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια, σταδιακά από το 2020 και μετά, να συμπληρώσουμε τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλύψουμε ανάγκες του κοινωνικού κράτους (γιατρούς, εκπαιδευτικούς). Θα συνεχίσουν να καλύπτονται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά όπως και σήμερα».
Πηγή: iefimerida.gr


Κύρια σημεία

> Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους.

> Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

> Ο στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας και προφανώς προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση.

> Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

> Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη.

> Στελέχη της ΝΔ έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία. Πρόκειται για ασόβαρες κριτικές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού & της παραδοξολογίας.

> Η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί υπευθυνότητα & καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε χθες ξεκαθάρισε τη θέση του ως προς την στάση που θα κρατήσει στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία.

> Η αμφίσημη στάση του κου Μητσοτάκη σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των Υπουργών.

> Εκτιμούμε ότι κάτω από την κατακραυγή σύσσωμης της κοινωνίας και την πολιτική πίεση ο κος Μητσοτάκης είτε θα αναγκαστεί να συμφωνήσει είτε θα ανακαλύψει κάποιο πρόσχημα για να μη συμμετέχει στην διαδικασία.

> Από τη μεριά της κυβέρνησης διευκρινίζουμε ότι εμείς εκκινούμε μια διαδικασία υπερώριμη και αναγκαία για την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την θωράκιση της πολιτείας σε μια περίοδο που οι απειλές για την δημοκρατία αυξάνονται διαρκώς.


Σχολιάστε εδώ