Αθ. Έλλις: Ενισχυμένη η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Κογκρέσο, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Αθ. Έλλις: Ενισχυμένη η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Κογκρέσο, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Οι ΗΠΑ εκλέγουν το 116ο Κογκρέσο στην ιστορία τους και το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ενδιάμεσων εκλογών, είναι καθοριστικό για το πως διαμορφώνονται οι ισορροπίες δυνάμεων στο αμερικάνικό πολιτικό γίγνεσθαι.

Τον αντίκτυπο της αναμέτρησης αυτής, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη χώρα μας, το euronews με τη δημοσιογράφος Νικολέττα Κρητικού, συζήτησε με τον Διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της εφημερίδας «Η Καθημερινή», κ. Άθανάσιο Έλλις.

Νικολέττα Κρητικού: Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν σε κλίμα άκρως διχαστικό και πολωτικό. Οι Δημοκρατικοί ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, αυτό τί σημαίνει για το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ;

Αθανάσιος Έλλις: Νομίζω ότι η μεγάλη ήττα του Αμερικανού προέδρου, που πολλοί περίμεναν ή ήλπιζαν σε όλο τον κόσμο, αλλά και στο εσωτερικό της Αμερικής δεν πραγματοποιήθηκε. Έχουμε μία σαφή βέβαια νίκη στη Βουλή, οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν τη Γερουσία, αυξάνουν και την πλειοψηφία τους και αυτό σημαίνει πλέον ότι θα είναι πιο δυνατή η φωνή τους και μάλιστα κάποιοι από αυτούς που κέρδισαν στη Γερουσία είναι και πολιτικά προσκείμενοι, πιο στενοί φίλοι του Αμερικανού προέδρου, άρα θα διευκολύνουν το έργο του στη Γερουσία.

Φυσικά, στη Βουλή είναι τελείως διαφορετικό το σκηνικό και πλέον οι Δημοκρατικοί έχουν μία ισχυρή φωνή. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μία διαιρεμένη εξουσία, κάτι που το έχουμε δει και άλλες φορές και σε κάθε περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα είναι τόσο ισχυρός όσο ήταν στο παρελθόν.

Νικολέττα Κρητικού: Το μήνυμα των εκλογών είναι αντιφατικό. Τί προοπτικές διαμορφώνονται σε αυτό το μετεκλογικό σενάριο θεσμικής υποχρεωτικής συμβίωσης των δύο κομμάτων; Ανοίγει ενδεχομένως δρόμος για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ;

Αθανάσιος Έλλις: Μπορώ να πω ξεκάθαρα πως όχι. Σίγουρα οι Δημοκρατικοί θα εκμεταλλευτούν την πλειοψηφία τους στη Βουλή και θα θέσουν θέματα θεσμικά, όπως μπορούν. Αλλά δεν δύνανται με τους αριθμούς, χρειάζονται τα 2/3 της Γερουσίας και τώρα έχουν λιγότερους εκπροσώπους για να προχωρήσουν σε μία τέτοια εξέλιξη, δηλαδή την καθαίρεση ενός Αμερικανού προέδρου. Υπ’ αυτή την έννοια θα έχουμε διαιρεμένη εξουσία, η χώρα είναι διχασμένη, αλλά θεσμικά δεν θα φτάσουν στο σημείο της καθαίρεσης. Μένει να φανεί βέβαια αν στα επόμενα δύο χρόνια έχουμε αποκαλύψεις που μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα.

Νικολέττα Κρητικού: Οι εκλογές αυτές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τα εθνικά μας θέματα. Τί σηματοδοτεί η επανεκλογή του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, στο Νίου Τζέρζεϊ.

Αθανάσιος Έλλις: Έχουμε την επανεκλογή του κ. Μενέντεζ με μεγάλη διαφορά 53- 54%, κάτι που σημαίνει ότι ο πιο ισχυρός φίλος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και ως βουλευτής και ως Γερουσιαστής, θα είναι εκεί, θα είναι στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων, άρα και σε ότι αφορά στις σχέσεις μας με τη Βόρειο γείτονα μας αλλά και γενικότερα το ρόλο μας στα Βαλκάνια αλλά και την σχέση μας με την Τουρκία και το Κυπριακό, ο κ. Μενέντεζ όπως το έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν θα είναι η φωνή της Ελλάδας, η φωνή που θα προωθεί τα συμφέροντα μας. Θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα και τη Λευκωσία και υπ΄αυτή την έννοια είναι μία πολύ θετική εξέλιξη.

Την ίδια ώρα να πούμε ότι ο είναι μία καλή μέρα για τον Ελληνισμό με την έννοια ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουμεμόνο την επανεκλογή των Γκας Μπλιράκη, Τζον Σαρμπάνη και της Ντίνα Τάϊτους, που τους είχαμε και στο παρελθόν, αρά παραμένουν στη Βουλή αυτό είναι χρήσιμο, αλλά έχουμε την εκλογή δύο ακόμη βουλευτών, του Κρις Πάπας και του Γουόλς, ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής παρά το γεγονός ότι όνομα του δεν θυμίζει Ελλάδ. Άρα αντί για 3 έχουμε 5 βουλευτές Ελληνικής καταγωγής.

Έχουμε πολλά χρόνια να δούμε ένα τέτοιο σκηνικό και λογικά θα πρέπει να περιμένουμε μία πιο ισχυρή φωνή της Ελλάδας στη Βουλή. Κυρίως, η παρουσία του Μενέντεζ, γιατί σε κάποια φάση ανησυχήσαμε γιατί η διαφορά άρχισε να μικραίνει επικίνδυνα. Τελικά η παρουσία του στη Γερουσία αλλά και οι 5 βουλευτές μας στη Βουλή δίνουν στην Ελλάδα και την Κύπρο μία πολύ πιο ισχυρή φωνή από ότι την προηγούμενη διετία.


Σχολιάστε εδώ