Γιατί θα πάει ο Τσίπρας σε εκλογές μετά τον Ιούνιο

Γιατί θα πάει ο Τσίπρας σε εκλογές μετά τον Ιούνιο

-Για να διορίσει δικό του διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος και Επίτροπο, η θητεία των οποίων λήγει το καλοκαίρι

Το σενάριο για τη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019, έχει επιστρέψει δριμύτερο στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα.

Πληροφορίες από αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας εξετάζει πλέον σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο. Και αυτό για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με την επόμενη ημέρα και τον ρόλο που θα έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, έχουν να κάνουν με τις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του Επιτρόπου στην ΕΕ, οι οποίοι ναι μεν εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες, όμως τα ονόματα προτείνονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος του κ. Τσίπρα αν χάσει τις εκλογές, κάτι που θα συμβεί, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, είναι τουλάχιστον να έχει δικούς του ανθρώπους στις δύο αυτές κομβικές θέσεις, ιδίως αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μέσω αυτών αφενός θα έχει πλήρη ενημέρωση για την οικονομία και για όσα συμβαίνουν και αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και αφετέρου θα… δυσκολέψει τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης. Δεδομένης δε της ισχύος που έχει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους επόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Γ. Στουρνάρα λήγει τον Ιούνιο του 2019 και περίπτωση να ανανεωθεί είναι απίθανη έως αδύνατη, όσο και αν ο σημερινός διοικητής έχει ισχυρά στηρίγματα στην Ευρώπη. Το κλίμα στις σχέσεις διοικητή και Μαξίμου είναι σχεδόν εχθρικό, ενώ κορυφαίοι υπουργοί έχουν κατηγορήσει τον κ. Στουρνάρα ότι με πράξεις ή δηλώσεις του υπονομεύει την κυβέρνηση.

Όταν έρθει η ώρα της αλλαγής ο κ. Τσίπρας θα προτείνει για τη θέση πρόσωπο της δικής του επιλογής. Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει σ’ αυτές τις περιπτώσεις τον τελευταίο λόγο, ωστόσο πολύ δύσκολα θα μπλοκάρει τον διορισμό, εκτός και αν πρόκειται για ακραία περίπτωση ή πρόσωπο μη αποδεκτό για συγκεκριμένους όμως λόγους.

Η θητεία του Δ. Αβραμόπουλου είναι πενταετής και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε η Αθήνα, δηλαδή η τότε κυβέρνηση, θα προτείνει τον αντικαταστάτη του. Και μπορεί να αντιδράσει τότε η Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι το πρόσωπο που θα υποδειχθεί πρέπει να είναι της δικής της επιλογής, αφού λίγους μήνες αργότερα θα αναλάβει την εξουσία.

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να κάνει τέτοια χάρη στον Κυρ. Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ